01. avg 2022.

Produžen pritvor četvorici osumnjičenih za lepljenje postera za likom Verana Matića i uvredljivim porukama

Četvorici osumnjičenih za lepljenje postera za likom Verana Matića i uvredljivim porukama danas je Osnovni sud u Vranju produžio pritvor, saznaje JUGpress.

Produženje pritvora je zatraženo zato što postoje rizici od bekstva, a reč je i o osobama koje su već osuđivana. Identifikovani su preko snimaka kamera koje su jasno dokumentovale likove, što je omogućilo policiji brzu pronalaženje.

Ranije danas Javni servis je objavio da je Osnovno javno tužilaštvo iz Vranja podnelo Osnovnom sudu u ovog gradu optužni predlog zbog opravdanje sumnje da su četvorica okrivljenih izvršili krivično delo ugrožavanje sigurnosti u pomaganju iz člana 138. stav 3 u slučaju lepljenja postera sa likom Verana Matića i lažima u tekstualnom delu, kojim se traži produženje pritvora.

Četiri okrivljena, S.B. iz sela Donja Šušaja, i I.Z, R.Đ. i I.E. iz sela Crnotince kod Preševa , nalaze se u pritvoru. Trojica od njih već su osuđivana lica. Okrivljenima se stavlja na teret da su izvršenjem ovog krivičnog dela ugrozili bezbednost Verana Matića, koji je nekoliko dana ranije boravio sa članicama Stalne radne grupe za bezbednost novinara u Vranju kako bi se upoznali sa pretnjama i ugrožavanjem bezbednosti novinara i zaposlenih u OK Radiju i kafeu No koment, koji se nalazi u sklopu ovog radija, navodi Javni servis.

Preteći plakati su očigledna reakcija okrivljenih za reakciju institucija povodom pretnji vlasnici i novinarima radija, koje su usledile posle prijave građevinskoj inspekciji koja je donela odluku o rušenju nelegalno sagrađenog objekta kojim je zazidan deo ovog radija od strane vlasnika kladionice Dejana Nikolića Kantara, koji je zbog pretnji takođe u pritvoru.

U optužnom predlogu se kaže da „nisu prihvaćeni navodi odbrane okrivljenih da ne poznaju srpski jezik jer su svedoci, policijski službenici A.T. i S.K. koji su sa okrivljenima imali komunikaciju tokom sprovođenja službenih radnji pretresa i dovođenja u PU Vranje, izričito naveli da su sa okrivljenima razgovarali na srpskom jeziku, da su okrivljeni izričito naveli da im nije potreban prevodilac, sve do trenutka dok nije došao njihov izabrani branilac i rekao okrivljenima da ne razumeju srpski jezik, kada su okrivljeni rekli da ne razumeju, na šta  je branilac ponovio: „Rekao sam vam da  ne razumete srpski jezik. Nećete da dajte nikakvu izjavu“, tako da okvirljeni nisu hteli da daju nikakvu zvaničnu izjavu, iako su nastavili razgovor sa policijskim službenicima na srpskom jeziku. Iz navedenih razloga odbrana okrivljenih nije prihvaćena, jer je usmerena ka umenjenju ili izbegavanju krivične odgovornosti…“

Okružno javno tužilaštvo u Vranju zatražilo je izricanje kazni zatvora okrivljenima u trajanju od najmanje 1 godine, kao i da im se odmah produži pritvor.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend