14. feb 2023.

Rakočević: Izjava Fon Kramon pritisak da se pokrene istraga o nestalim i ubijenim novinarima

Predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakoćević rekao je da je izjava Viole fon Kramon o nestalim i ubijenim novinarima važan znak, i predstavlja pritisak da se ti procesi otvore i da konačno krene istraga tih zločina, i podseća da je stradalo ili nestalo sedam srpskih, sedam albanskih i troje nemačkih novinara.

Rakočević je za Kosovo onlajn naveo da Udruženje novinara Srbije više od deceniju i po upozorava na činjenicu da je „prostor Кosova i Metohije jedna od teritorija koja se nalazi na samom svetskom vrhu po broju ubijenih, otetih i nestalih novinara“.

„Decenije istraživanja, sastanaka, protesta, zahteva završavani su praznim obećanjima i ćutanjem. Naša koleginica iz UNS, Jelena Petković, je uradila najbolje istraživanje svih slučajeva i sa najvećom pažnjom rasvetlila tragične sudbine naših kolega“, rekao je Rakočević.

On je podsetio da je Udruženje novinara Srbije na mestu otmice novinara RTV Priština Đura Slavuja i Ranka Perenića devet puta podizalo spomen-ploču kao opomenu da zločin nikada neće biti zaboravljen.

„Od međunarodnih predstavika jedino je šef OEBS Jan Bratu imao duboko razumevanje za ovaj tragični proces koji svi žele da zaborave, a bez njegovog rešavanja nema pomirenja i početka izgradnje demokratskih institucija. Izjava Viole fon Кramon jeste važan znak i signal, kao i pritisak da se ti procesi otvore i da konačno krene istraga ovih zločina“, dodao je Rakočević.

Rakočević je istakao da je stradalo ili nestalo sedam srpskih, sedam albanskih i troje nemačkih novinara iz lista Štern.

„Svi su stradali kao nevine žrtve i ne smeju biti zaboravljeni zbog budućnosti svih nas“, zaključio je Rakočević.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend