02. okt 2020.

Raspisana međunarodna poternica za optuženim da je zapalio kuću novinara

Uoči suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića koje se nastavlja u ponedeljak, 5. oktobara, UNS je od Drugog osnovnog suda u Beogradu dobio potvrdu da je taj sud dao saglasnost za raspisivanje međunarodne poternice za Aleksandrom Marinkovićem, optuženim da je direktan napadač kuće novinara.

U odgovoru Drugog osnovnog suda UNS-u stoji da je 13. februara ove godine taj sud dao saglasnost Odeljenju za potrage za raspisivanje međunarodne poternice za Marinkovićem. Istu saglasnost dalo je Ministarstvo pravde, stoji u odgovoru.

Šta je Ministarstvo unutrašnjih poslova uradilo i do kakvih saznanja je došlo u potrazi za Marinkovićem, UNS-u do objavljivanja teksta nije odgovoreno. U Drugom osnovom sudu navode da su takva saznanja isključivo u nadležnosti policije.

Na suđenju za paljenje kuće novinara „Žig infa“ Jovanovića sudija Slavko Žugić doneo je rešenje za određivanje pritvora okrivljenom Aleksandrom Marinkoviću, koji se nije pojavio na ročištu u decembru prošle godine, te je raspisao poternicu za njim. To rešenje, stoji u odgovoru suda UNS-u, postalo je pravnosnažno 17. januara 2020. godine.

Sudija Žugić je, inače, u avgustu ove godine doneo odluku da se Marinkoviću zbog bekstva sudi u odsustvu sa ostalim okrivljenima, bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubom Simonovićem, Vladimirom Mihailovićem i Igorom Novakovićem.

Optuženi Marinković je i sam na saslušanju u prisustvu tužioca, neposredno nakon što je u decembru 2018. godine izgorela kuća novinara Jovanovića, priznao da je izazvao požar kako bi mu „lokalni zelenaš“ Igor Novaković otpisao dug.

Nije znao ko živi u kući, niti da je reč o novinaru i bivšem policajcu, stoji u zapisniku o saslušanju Marinkovića. Ponuda Novakovića bila je da se na adresi Grobljanska 21 u Vrčinu „zapali jedan mercedes A klase koji se nalazio u jednoj garaži“.

Naredna ročišta za paljenje kuće novinara zakazana su za 5. i 6. oktobar u Drugom osnovnom sudu u Beogradu (zgrada Palate pravde). Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin su na prethodnim suđenjima dodatno traumatizovani, a nikakav mehanizam zaštite žrtvi im nije obezbeđen.

Na suđenjima su advokati odbrani mučki ispitivali novinara i njegovu suprugu, a umanjivali su i vrednost njihovih stvari koje su izgorele u požaru. Advokat Simonovića je čak optužio da je Jovanović kobne noće, kojeg je supruga onesvešćenog izvlačila iz kuće u plamenu, pucao na Marinkovića.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend