04. jun 2020.

Saopštenje redakcije portala GMinfo

Portal GMinfo ponovo je dostupan, nakon što je voljom provajdera Nordnet od sinoć, bez ikakvog prethodnog obaveštenja, bio suspendovan. Redakcija je obaveštena da je Nordnet „zbog prevelikog opterećenja i ugrožavanja servera“ privremeno suspendovao nalog gminfo.rs.

Analizom našeg IT tima utvrđeno je da tokom noći i prepodneva nije bilo nikakvih naznaka povećanog saobraćaja, a samim tim nije bilo moguće ni ugrožavanje ni preveliko opterećenje servera, kako je to naveo Nordnet.

Zvanično objašnjenje Nordneta, u ovom momentu, i dalje očekujemo.

Portal GMinfo bio je pod hakerskim napadima i krajem aprila i početkom maja, kada je naše funkcionisanje bilo otežano, a u jednom momentu i onemogućeno. Tada je bilo očigledno da napadi postoje, ali nismo mogli da tvrdimo od koga dolaze.

Za razliku od tada, naš IT tim danas nije utvrdio nikakav povećan obim saobraćaja i napada, te opravdano sumnjamo da je odluka Nordneta inspirisana nekim drugim razlozima, koji za cilj imaju sprečavanje slobode javnog izražavanja, tim pre što smo o suspenziji obavešteni naknadno, a ne pre tog čina.

Redakcija portala GMinfo, s obzirom na tajming i prethodnog napada, i noćašnjeg suspendovanja naloga, opravdano sumnja da je u pitanju zloupotreba ovlašćenja nad sredstvima za distribuciju medija, čime se onemogućava sloboda javnog izražavanja od interesa za građane.

GMinfo će o ovoj zloupotrebi obavestiti domaća i međunarodna novinarska udruženja, organizacije koje se bave slobodom štampe i izražavanja, kao i Ministarstvo kulture i informisanja, a od Tužilaštva za visokotehnološki kriminal očekujemo da razjasni sve činjenice, i jasno odgovori da li je u pitanju krivično delo, ili ne.

Preživeli smo godine pritisaka kroz zloupotrebe ovlašćenja od lokalnih vlastodržaca, diskriminaciju portala GMinfo u odnosu na lokalna partijska glasila, zloupotrebe u sistemu projektnog sufinansiranja na lokalnom nivou, pretnje članovima redakcije, preživećemo i fizičke pokušaje uništavanja našeg portala.

Iskreno se nadamo da im neće pasti na pamet da i nas, novinare, fizički napadnu, jer od svog asortimana pritisaka na medije i novinare, još jedino to nisu probali.

redakcija portala GMinfo