19. mar 2020.

Upućene pretnje urednici portala GMinfo

Violeti Popović, odgovornoj urednici portala GMinfo, juče su nedaleko od prodavnice Maxi u Gornjem Milanovcu, upućene pretnje od, za sada nepoznate muške osobe, za koju sumnjamo da stoji iza fejsbuk stranice Božija ruka pravde. Pretnje su prijavljene policiji, i redakcija portala GMinfo očekuje od nadležnih u policiji I tužilaštvu da postupe u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika, kojima se pretnje osobama koje obavljaju poslove od javnog značaja informisanjem kažnjavaju zatvorom od šest meseci do pet godina.

Nepoznata osoba je urednicu našeg portala, dok je bila na radnom zadatku, na veoma grub način omalovažavala i vređala, navodeći, da dobro zna “ko smo mi i kakve pare dobijamo” jer su joj to, navodno, “rekli čelni judi grada”. Naša koleginica je optužena i da “traži i dobija pare” i da “ne radi svoj posao”a zaprećeno joj je i “da će još dugo morati da nosi masku” jer ”bi trebalo da radi posao kako treba”

Kako osnovano sumnjamo, na osnovu već upućenih poruka na fejsbuk stranici našeg portala, osoba koja je pretila Violeti Popović stoji iza fejsbuk profila “Božija ruka pravde”.

Prethodnih dana je ta osoba slala poruke neprijatne sadržine preko našeg profila na fejsbuku, napominjući da će se tek čuti i znati ko je ona, nezadovoljna time što GMInfo ne piše o izgradnji asfaltne baze u Nevadama i potencijalnim ekološkim posledicama takvog postrojenja. Zahtevala je, takođe, da joj dopustimo da svoje poruke objavljuje na našem profilu, pretivši da “slučajno ne skidamo” njene objave.

Obaveštavamo čitaoce da u vreme pandemije COVID-19, nekoliko novinara našeg portala nema vremena niti kapaciteta da se istraživački posveti ovoj i sličnim složenim temama, što će, kad vanredno stanje prođe, svakako učiniti, jer smo o tome počeli da prikupljamo podatke neposredno pre izbijanja krize. Takođe, četvoro novinara portala ne „dobija nikakve pare“, pet godina, koliko portal postoji.

Snalazimo se kako znamo i umemo da bismo čitaocima obezbedili osnovno objektivno informisanje. Iako u nezavidnoj finansijskoj situaciji, trudimo se da radimo svoj posao časno jer smatramo da je novinarstvo profesija od velikog značaja za javni interes. To je naš poziv, koji smo pre više decenija odabrali i rešeni smo da ga i dalje obavljamo jer smo svesni da njegov značaj nadilazi naše usko privatne interese.

Sa nezadovoljstvom građana time kako i šta objavljujemo, sa kritikama, pritiscima, različitim omalovažavajućim kvalifikacijama i nizom drugih neprijatnosti, mi se susrećemo skoro na sedmičnom nivou. Smatramo da je to u redu, jer svako ima pravo da kritikuje rad medija, da bira one za koje smatra da im može verovati, da ih osporava iako mnogi građani čak i ne znaju šta je zapravo pravilan i profesionalan novinarski tekst, niti su to dužni da znaju; ali svaka kritika, posebno javna, mora ostati u granicama pristojnosti i zakona. Pretnje, juče upućene, smatramo za ozbiljne, i plašimo se da je to najava fizičkog obračuna sa našim novinarima.

Ovom prilikom vas molimo za razumevanje. Kapaciteti redakcije GMInfo su vrlo limitirani. Trudićemo se da sve teme od značaja za građane, kao i različite stavove i mišljenja o njima, objavimo, u skladu sa našim mogućnostima i uređivačkom politikom na koju niko niti sme, niti mu mi damo, da utiče.

Redakcija portala GMinfo

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend