13. apr 2018.

Savet za štampu: Obrenovački list Palež prekršio Kodeks

Zbog uvredljivih i neistinitih optužbi napisanih o novinarki Jasmini Prodanović, polaznici CINS-ove škole istraživačkog novinarstva obrenovačkom listu „Palež“ izrečena je javna opomena jer je prekršio tri odredbe Kodeksa novinara Srbije

Tekstovima „Čučko je ’mazio’ Jasminu, Vidraga unakazio Ivanu“, „Mei Ta zapošljavanjem i proizvodnjom nadjačala ’pseće laveže’“ i „Parking mesta ’garant’ kineske investicije u Obrenovcu“, objavljenim krajem decembra 2017. list Palež je prekršio Kodeks novinara Srbije, zbog čega mu je Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno izrekla javnu opomenu.

U sva tri teksta iznesene su netačne i uvredljive informacije, kao i optužbe protiv lokalne novinarke Jasmine Prodanović, koja je tokom višemesečne škole istraživačkog novinarstva koju organizuje Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), pisala o štetnom uticaju kineske fabrike Mei Ta na životnu sredinu u okolini Bariča kod Obrenovca.

Po mišljenju Komisije, tekstovi su napisani isključivo sa ciljem da diskredituju novinarku, jer se uredništvu Paleža ne dopada ono što je napisala, a ne da o bilo čemu informišu javnost. Komisija je ocenila da list ni u ovom, kao ni u prethodnim tekstovima o kojima je odlučivala, nije poštovao ni elementarne etičke principe profesije, niti je Jasmini Prodanović pružio bilo kakvu mogućnost da na bilo šta odgovori.

Istraživanje o fabrici Mei Ta koje je CINS objavio početkom 2017. pokazalo je da institucije Srbije nisu radile procenu uticaja na životnu sredinu za mašinsku radionicu fabrike za proizvodnju automobilskih delova Mei Ta u Bariču uprkos činjenici da tokom njenog rada može da nastane opasan otpad.

Mašinska radionica fabrike Mei Ta nalazi se 300 metara uzvodno od fabrike vode u Bariču i šesnaest kilometara uzvodno od postrojenja za preradu vode u Makišu, odakle se vodom za piće snabdevaju delovi Beograda.

Tekst „Izgradnja fabrike Mei Ta: Životna sredina u drugom planu“ tokom prošle godine bio je među pet radova nominovanih za godišnju Nagradu za istraživačko novinarstvo u online kategoriji koju dodeljuje NUNS i Američka ambasada u Beogradu.

Ovo istraživanje privuklo je pažnju lokalnih obrenovačkih novina Palež, čija redakcija je sebi dala za pravo da Jasminu Prodanović vređa, nazivajući je, između ostalog, „produženom rukom“ i „portparolom političkih profuknjača“, koja za „svoje gazde, mentore i naručioce iz fašističke SAD“, „piše tekstiće za siću“ poredeći njeno pisanje sa „psećim lavežom“.

Članovi Komisije su istakli da je, nažalost, manir lista da vodi kampanje protiv ljudi koji im se iz bilo kog razloga ne dopadaju, a protiv kojih se, suprotno svim pravilima profesije, iznose neosnovane optužbe, spekulacije i uvredljive kvalifikacije.

Novinarku Prodanović vređao i predsednik opštine Obrenovac

Krajem 2016. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je uvredljivo ponašanje Miroslava Čučkovića, predsednika Opštine Obrenovac prema Jasmini Prodanović, koja je tada radila kao novinarka Istinomera.

Udruženje je tada zatražilo da joj se Čučković javno izvini zbog uvreda koje joj je uputio sa skupštinske govornice, a kasnije i putem društvene mreže Tviter. U saopštenju je navedeno i da je Čučković na svom Tviter nalogu novinarku Jasminu Prodanović nazvao „voajerom psihopatom“.

Prodanović je tada rekla da je uvredljivo ponašanje Čučkovića prema njoj i Istinomeru počelo kada je tokom posete Obrenovcu pitala Sinišu Malog, gradonačelnika Beograda kada će u ovoj gradskoj opštini biti postavljen kamen temeljac za fabriku Mei Ta.

„Tada sam nosila kameru, snimala i postavljala pitanja gradonačelniku Malom. Kako su oni pokušavali da izbegnu pitanje, ja sam žurila za njima, što se vidi na snimku. Tada je Čučković rekao kako držim kameru u torbi ’kao voajer psihopata’ i od tada me tako zove“, objasnila je Prodanović NUNS-u.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend