06. sep 2021.

SJ: Ekipa N1 napadnuta u Crnoj Gori dok je izveštavala sa protesta na Cetinju

Ekipu televizije N1, tokom prepodneva u nedelju, 5. septembra,napala je na Cetinju grupa demonstranata koja već dva dana protestuje protiv ustoličenja mitropolita Crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Foto: N1

Reporterka N1 Aleksandra Tolj Ružić radila je uživo uključenje kako bi prikazala haotično stanje na ulicama Cetinja. Policija je stalno bacala suzavac kako bi rasterala demonstrante. Grupe građana koje su se razišle po ulicama, napale su TV ekipu zbog snimanja i pogodili kamenjem.

Ustoličenje Mitropolita crnogorskog Joanikija planirano je za danas u 8 sati ujutru u Cetinjskom manastiru, čemu se od juče protivi grupa demonstranata. Oni su tražili da se ceremonija održi van Cetinja. Patrijarh Porfirije i Mitropolit Joanikije stigli su u manastir helikopterom, jer je grad bio blokiran. Na Cetinju su neredi od jutra, kamenje se baca prema policiji, zbog čega je bačen suzavac, čuli su se pucnji, a diže se i gust dim od zapaljenih guma na barikadama.

Mreža Safejournalists osuđuje napad na televizijsku ekipu N1 i traži od policije da pronađe i privede one koji su ih danas napali.

Naša mreža je već upozorila da će tokom ustoličenja na Cetinju postojati mogućnost da novinari koji izveštavaju budu ugroženi. Nažalost, sve ukazuje na to da tenzije neće same splasnuti, te naša mreža apeluje na predstavnike Vlade i policiju da učine sve što je u njihovoj moći kako bi sprečili dalje nasilje i krvoproliće.

Mreža SafeJournalists traži od policije da zaštiti novinare tokom protesta i spreči nove incidente.

O ovom slučaju obavestićemo sve relevantne domaće i međunarodne aktere.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 05.09.2021.

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje novinara Kosova

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend