21. maj 2017.

Skandalozna odluka Politike da objavi Martićev tekst

Foto: Dalibor Danilović

Politikino izdanje od petka sadrži pismo Đorđa Martića, bivšeg urednika Politike ekspres, koji je 6. aprila 1999, pet dana pre ubistva Slavka Ćuruvije, objavio tekst-poternicu za glavnim urednikom Dnevnog telegrafa i Evropljanina – „Ćuruvija dočekao bombe“ Miroslava Markovića, koji je iste večeri pročitan i u Dnevniku RTS-a.

Tekst, koji je lažno predstavio Ćuruviju kao jednog od onih koju su prizivali bombardovanje SR Jugoslavije, završava se zloslutnim rečima: „A ako su se nadali da će njihova izdaja biti zaboravljena, uzalud su se nadali“.

Prekjučerašnji tekst u Politici na mnogo načina ponavlja surovost i nemoralnost svog prethodnika iz 1999. godine.

Đorđe Martić se i sada, 18 godina kasnije, ruga ubijenom novinaru, cinično tvrdeći kako je on „svojom saglasnošću da se tekst objavi“ – „praktično pozvao Ćuruviju da sve to demantuje i da mu se lepo, kako i dolikuje – izvinimo“. Ćuruvija je, kaže Martić, odbio da demantuje, tako da – „pametnom dovoljno“.

Nastavljajući u tonu oslobođenom bilo kakvog stida, on kaže i: „uvek (bih) pustio tekst protiv bombardovanja svoje zemlje. I tu mi je savest mirna“.

Martić tvrdi i kako je Ćuruvija (a ne Đinđić) u to vreme bio vodeći kritičar Miloševićevog režima, kao i da je ovaj novinar ugrožavao Đinđićevo liderstvo, dok za Miloševićev režim nije bio opasan, insinuirajući da iza ubistva stoji upravo – Zoran Đinđić.

Sa dubokim žaljenjem konstatujemo da, dajući prostor somnabulnim Martićevim konstrukcijama, Politika ni na koji način nije doprinela informisanju javnosti, već upravo suprotno – njegovoj besramnoj kontaminaciji i vređanju uspomene na ubijenog novinara.

Beograd, 21. maj 2017.


Slavko Ćuruvija fondacija

Nezavisno udruženje novinara Srbije
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Asocijacija medija
Asocijacija onlajn medija
Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

[povezaneprice]

1 komentar za: “Skandalozna odluka Politike da objavi Martićev tekst

  1. svetlanast

    Priblizava se vreme kada ce morati da se postavi pitanje ko je „narucio“ ubistvo Slavka Curuvije. Nije dovoljno kazniti samo izvrsioce. Za ubistvo Zorana Djindjica i nema mnogo pisanih tragova, nije uspeo to da istrazi, i pored mnogo napora, ni advokat pokojni Srdja Popovic. Za ubistvo Slavka Curuvije ima pisanih tragova i svedocenja. Jasno je da je tadasnja SPS i SRS /sada SNS/ vlast koristila drzavne resurse u politickim obracunima, pa tako i u slucaju Slavka Curuvije. Zato se sada i „javljaju“ ucesnici i inspiratori zlocina. Treba po svaku cenu zastititi sadasnju SPS, SNS vlast koja tu proslost vise i ne pominje.

    21. мај 2017. at 20:08

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend