28. jan 2022.

Sud odbio Senićevu tužbu protiv Pištaljke

Viši sud u Beogradu presudio je u korist Pištaljke i odbio tužbu visokog funkcionera Srpske napredne stranke, jednog od direktora u državnom preduzeću „Koridori Srbije” i člana opštinskog veća u Rači Aleksandra Senića zbog pisanja o njegovoj ulozi u spornoj izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda u Rači.

Prvostepenom presudom odbijen je Senićev zahtev da mu Pištaljka isplati pola miliona dinara na ime pretrpljene štete zbog povrede časti i ugleda i naloženo mu da plati troškove postupka.

Sudija Bojana Čogurić ispitala je dokaze, saslušala svedoke i zaključila da je Pištaljka pisala sa primerenom pažnjom te da članak „Aleksandar Senić prikriva malverzacije u izgradnji fabrike vode u Rači” ne sadrži nedopuštene informacije koje bi mogle da povrede čast i ugled tužioca.

Upravo suprotno – sud je utvrdio da su informacije prenete bez izmena, da im je naveden izvor i da je kontaktiran tužilac te da se i njegovi navodi nalaze u tekstu. „Uz to, u tekstu se vezano za dobijene informacije iznosi i kritičko mišljenje novinara o tužiocu kao nosiocu javne funkcije, koji je dužan da trpi kritiku koja se odnosi na rezultate njegovog rada, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije”, piše u presudi.

Sudija Čogurić je navela i da bi „nametanje novinarima obaveze da se uzdržavaju od iznošenja tvrdnji koje podrazumevaju kritiku izrečenu na račun političara neminovno imalo efekat odvraćanja u smislu neizvršavanja njihovog osnovnog zadatka, prikupljača informacija i čuvara javnog interesa”.

Pištaljka od 2016. godine piše da se na postrojenje za preradu otpadnih voda uprkos tome što je u njega uloženo 600.000 evra čekalo godinama i da je fabrika izgrađena tek pošto je Pištaljka počela da izveštava o slučaju, a neposredno pred izbore 2020. godine. Sa spornim projektom povezan je i član opštinskog veća Bojan Miletić. Miletić je i zastupnik Senićeve maloletne dece u dve firme o kojima smo pisali zbog spornih pozajmici prebacivanja državnih njiva u njihovo vlasništvo.

Senićev advokat izjavio je žalbu na presudu Višeg suda.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend