14. jun 2022.

Sud poništio rešenje o otkazu novinarki Snežani Ćeriman

Novinarka Radio-televizije Kragujevac Snežana Ćeriman nezakonito je dobila otkaz u toj medijskoj kući, presudio je Osnovni sud u Kragujevcu. Sud je obavezao Radio-televiziju Kragujevac da novinarku vrati na isti ili odgovarajući posao.

Kada je proglašeno vanredno stanje zbog pandemije virusa korona, direktorka televizije Jelena Vuković poslala je Ćeriman i još nekoliko zaposlenih da rade od kuće.

Nakon ukidanja vanrednog stanja, Ćeriman se vratila sa ostalim kolegama na posao. Na redakcijskim sastancima joj je tada rečeno da je zbog trenutne situacije smanjen obim posla i da mora otići na plaćeno odsustvo tokom kojeg će primati 60 odsto svoje prosečne plate. Ćeriman je potom tražila od direktorke Jelene Vuković objašnjenje za ovakvu odluku. Nakon sastanka, Snežana Ćeriman je dobila otkaz, sa obrazloženjem da krši radnu disciplinu i da je inicirala sukob.

U obrazloženju sudije Nenada Bakovića se navodi da Televizija ne poseduje važeći pravilnik o radu, te da novinarka „nije mogla da povredi odredbe nepostojećeg akta sa čijom težinom nije upoznata“. Kako je navedeno, ovaj razlog za otkaz bi bio validan samo kada novinarka u potpunosti ne bi poštovala radnu disciplinu, remetila odnos u radnoj sredini ili imala potpuno negativan uticaj na kompletan ambijent rada do te mere da bi to moralo biti prekinuto.

Osim toga, u presudi se navodi da su nejasni kriterijumi na osnovu kojih je novinarka poslata na neplaćeno odsustvo zbog smanjenja obima posla, jer je jedini radnik zaposlen na neodređeno vreme koji je poslat na neplaćeno odsustvo.

Ćeriman je u ovom sporu zastupala advokatkinja Udruženja novinara Srbije (UNS) Gordana Konstantinović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend