15. maj 2018.

Suđenje po tužbi Ištvana Kaića protiv Miloša Vasića u oktobru

Suđenje po tužbi publiciste Ištvana Kaića protiv novinara Miloša Vasića zbog teksta "Besposadna letilica Dron J. Vučićević, Studija slučaja: Daljinsko upravljanje i politička fauna“ počeće 24. oktobara, odlučeno je danas na pripremnom ročištu u Višem sudu u Beogradu.

Kaić je tužio Vasića na ime naknade štete po Zakonu o javnom informisanju i medijima u iznosu od milion i po dinara, a tužbom su obuhvaćeni i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i portal Cenzolovka.

Tekst je objavljen 28. marta 2016. godine na portalu Autonomija.

U tužbi se navodi da tekst predstavlja „nastavak kampanje vređanja“ koju Vasić „kontinuirano sprovodi“ nad Kaićem, kao i da Vasić koristi Kaića svaki put kada se oglasi u javnom prostoru kao sredstvo za lični obračun sa trećim licima.

Prema Kaićevom mišljenju, potreba da prvotuženi reaguje na sam pomen tužiočevog imena u javnosti „poprima za tužioca sada već ozbiljne razmere psihičkog zlostavljanja“ putem sredstava javnog informisanja.

Na početku glavne rasprave biće saslušani Kaić, Vasić, predsednik NDNV-a Nedim Sejdimović, nekadašnji predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i glavni i odgovorni urednik urednik Cenzolovke Perica Gunjić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend