02. okt 2020.

Suđenje za paljenje Jovanovićeve kuće pod senkom maltretiranja žrtava i odbacivanja prijave za napad na urednika portala Žig info

Pred suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića stigla i odluka tužilaštva da odbaci prigovor na odbijanje krivične prijave za prebijanje urednika portala Žig info Željka Matorčevića, za koji je Jovanović pisao

Željko Matorčević i Milan Jovanović

Nastavak suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića zakazano je za ponedeljak i utorak (5. i 6. oktobar) i očekuje se saslušanje veštaka i svedoka koje je predložila odbrana okrivljenog Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika Opštine Grocka i člana rukovodstva Srpske napredne stranke.

Uoči nastavka sudskog postupka, koji postaje sve mučniji zbog maltretiranja žrtavaMilana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin, stigla je odluka Višeg javnog tužilaštva da, bez prava na žalbu, odbije prigovor na odbacivanje krivične prijave za prebijanje Željka Matorčevića, glavnog i odgovornog urednika portala Žig info. U pitanju je lokalni portal na kom su objavljivani tekstovi zbog kojih je, sudeći prema optužnici, stradao i Milan Jovanović.

Krivična prijava koju je podneo Matorčević odbačena je pre godinu dana, sa obrazloženjem da „ne postoje osnovi sumnje da je osumnjičeni izvršio krivično delo teška telesna povreda, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“. Na tu odluku on je podneo prigovor, koji je sada odbačen kao neosnovan.

Napad na Matorčevića ostaje nekažnjen iako je to jedan od najtežih napada na novinare te 2018. godine. Odigrao se dva meseca pre spaljivanja Jovanovićeve kuće, a i urednik i novinar portala Žig info smatraju da je taj napad najverovatnije predstavljao stravičnu najavu.

Sastanak u restoranu Mirovica

Mnogo je činjenica koje dovode u vezu prebijanje Željka Matorčevića i pokušaj ubistva Milana Jovanovića, koji je pukom srećom uspeo da izvuče živu glavu iz podmetnutog požara 12. decembra 2018. godine.

Kad „vrate film unazad“, Matorčević i Jovanović kažu za Cenzolovku da se napad dogodio četiri dana posle sastanka u restoranu Mirovica, koji je opisan i u krivičnoj prijavi tužilaštva za paljenje kuće novinara. Na tom sastanku su se, navodi tužilaštvo, Dragoljub Simonović i Vladimir Mihajlović, okrivljen kao saučesnik u izvršenju krivičnog dela, dogovarali da neko „popriča“ sa novinarima portala Žig info.

Nekoliko dana pre napada na Matorčevića, koji se dogodio u neposrednoj blizini restorana Mirovica, na gročanskom portalu objavljen je i tekst o nezakonitom dodeljivanju opštinskog novca bratu Dragoljuba Simonovića za lokalni karate klub. Matorčević je završio sedam dana u bolnici, gde je podvrgnut operaciji jagodične kosti.

Imam nadu da Dragoljub Simonović neće biti oslobođen i da slučaj neće biti zataškan kao što se to  dogodilo sa napadom na Željka Matorčevića (Milan Jovanović)

„Da su policija i tužilaštvo tada, posle napada na mene, obavili profesionalan posao, verovatno ne bi ni došlo do napada i paljenja kuće Milana Jovanovića“, kaže Matorčević za Cenzolovku.

Prema Matorčevićevim rečima, rasvetljavanje ovog napada je od početka bilo praćeno brojnim opstrukcijama iako on tvrdi da je nesumnjivo identifikovao svog napadača, a ni da snažnih dokaza protiv počinioca nije nedostajalo.

Dodaje da je uveren da bi i slučaj sa paljenjem kuće Milana Jovanovića bio isto tako zataškan da se brojna udruženja iz inostranstva nisu zainteresovala, umešala i zasad predstavljaju branu da se to ne dogodi.

Ovo baca dodatnu senku na suđenje Simonoviću i još snažnije pokreće pitanje bezbednosti novinara i nekažnjivosti za pokušaje ubistava i ubistava novinara u Srbiji, kao i na činjenicu da spora pravda nije pravda.

Tu je i dodatni čitav niz nepovoljnih događaja, kao što su obaranje prvostepene presude za ubistvo Slavka Ćuruvije, jedine za ubistvo novinara u Srbiji, i vraćanje postupka istom sudskom veću koje ga je uz mnoštvo kontroverzi vodilo više od četiri godine.

Teško je ne primetiti izvesnu simboliku u tome da se početkom sledeće nedelje, u ponedeljak i utorak, istovremeno odvijaju suđenja i u slučaju paljenja kuće Milana Jovanovića i ponavljanje suđenja u slučaju ubistva Ćuruvije.

NOVE PRETNJE ZA BEZBEDNOST JOVANOVIĆA?

Na prethodnom ročištu je advokat Ivica Vuković, koji brani Dragoljuba Simonovića, postavljao pitanja Jeli Deljanin o tome kako komunicira sa obezbeđenjem koje je Milanu Jovanoviću i njoj dodeljeno zbog opasnosti od novih napada.

Sudija je to ispitivanje brzo prekinuo posle intervencije tužioca, tako da bezbednosno osetljive informacije nisu „iscurile“. Ovo je prošlo gotovo neprimećeno na sudu, međutim – Milan Jovanović podseća na to u izjavi za Cenzolovku:

„Advokat Ivica Vuković je, u najmanju ruku, bio veoma bezobrazan. Na prošlom suđenju raspitivao se kako kontaktiramo sa obezbeđenjem. Kakve to veze ima? Zašto advokata Vukovića interesuje moje obezbeđenje?“, pitao je Milan Jovanović, ukazujući na moguće nove bezbednosne pretnje.

Jovanović: Nadam se da neće biti zataškavanja kao kod Matorčevića

Novinaru portala Žig info ne preostaje ništa drugo nego da, i pored brojnih opstrukcija uz koje se njegov slučaj vuče u Drugom osnovnom sudu, zadrži optimizam.

„Imam nadu da Dragoljub Simonović neće biti oslobođen i da slučaj neće biti zataškan kao što se  to dogodilo sa napadom na Željka Matorčevića. Očekujem da će uskoro doći do iznošenja završnih reči i jedva to čekam, jer do sada nisam imao priliku da na sudu kažem ono što mi je na srcu i duši“, kaže za Cenzolovku Milan Jovanović.

Napad na Željka Matorčevića, urednika portala Žig info, ostaje nekažnjen iako je to jedan od najtežih napada na novinare poslednjih godina. Više javno tužilaštva je bez obrazloženja i prava na žalbu odbilo krivičnu prijavu za prebijanje Matorčevića

Pitanje je da li će nastavak suđenja krenuti bržim tokom nakon što je Zora Dobričanin Nikodijević, advokatica jednog od okrivljenih, i prošlog puta uspela da unapred zakazana četiri ročišta preokrene u dva. Sudija je uvažio zahtev njenog predstavnika da zbog slučaja „Jovanjica“, koji se poklopio sa ovim suđenjem, i zbog njene sprečenosti da istovremeno bude na oba procesa, prekine zakazan niz od četiri ročišta i dva prebaci iz avgusta na oktobar.

Advokat Ivica Vuković je pak u izjavi novinarima optužio Milana Jovanovića da je pucao u noći kad mu je zapaljena kuća i kad ga je supruga onesvešćenog izvukla iz kuće i tako mu spasla život.

Sve ovo će dodatno opteretiti dalji proces protiv Dragoljuba Simonovića. Pogotovo jer je najavljeno svedočenje balističara i svedoka odbrane.

Paljenje kuće posle tekstova o korupciji

Suđenje za paljenje kuće novinara portala Žig info počelo je u maju prošle godine, a glavni okrivljeni je bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović, za koga tužilaštvo traži maksimalnu kaznu od osam godina zatvora. Prema navodima tužioca, Simonović je, zbog novinarskih tekstova u kojima se istraživala korupcija u opštini, podstrekivao Vladimira Mihajlovića da pronađe nekog od poverenja ko bi „u vidu opomene“ Jovanoviću zapalio automobil.

Da su policija i tužilaštvo tada, posle napada na mene, obavili profesionalan posao, verovatno ne bi ni došlo do napada i paljenja kuće Milana Jovanovića (Željko Matorčević)

Nakon toga je Mihajlović nagovorio okrivljenog Igora Novakovića da nađe nekog, a ovaj je angažovao neposrednog izvršioca Aleksandra Marinkovića da u zamenu za „otpis duga“ to izvede.

Marinković je u bekstvu i, kako je UNS upravo objavio, Drugi osnovni sud u Beogradu je dao saglasnost da se za njim raspiše međunarodna poternica. Dragoljub Simonović je uhapšen 25. januara, ali je pušten posle mesec dana pritvora. Nakon toga su svi okrivljeni promenili iskaze na sudu i više ga ne terete kao naručioca teškog krivičnog dela.

Navode iz tekstova o korupciji objavljenih na portalu Žig info potvrdila je u svom nalazu budžetska inspekcija, ali nema informacija da se po tim nalazima postupa.

Novinari portala Žig info nastavljaju kao i do sada da dokazuju korupciju. Jedna od poslednjih objava je snimak vikendica gročanskih funkcionera na Srebrnom jezeru, koje na portalu nazivaju „Gročansko Dedinje“ i za koje ukazuju da govori o razmerama korupcije.

NAPOMENA: U tekst je 2. 10. u 14.00 dodata informacija da je za Aleksandrom Marinkovićem raspisana poternica.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend