23. jan 2018.

‘Topli zec’ za radoznale novinare

"Konferencija za medije danas više nema, danas imamo konferencije za javnost, i to su konferencije koje nisu namenjene razmeni informacija, to su konferencije koje su u slavu jedne osobe, jednog čoveka i jedne politike", kaže predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i jedan od osnivača Grupe za slobodu medija Slaviša Lekić.

Posao političara je da odgovaraju na pitanja novinara: Brnabić i Vučić (Foto: Fonet/Aleksandar Levajković)

Lekićeva izjava u zaoštrenoj formi definiše stav o ponašanju političara prema novinarima i medijima karakterističan za Grupu za slobodu medija, čiji je cilj borba protiv „medijskog mraka“.

Prvi zahtev te grupe upućen Vladi i Skupštine Srbije je da državni funkcioneri prestanu vređanje i ignorisanje novinara i medija koji postavljaju teška pitanja, jer javnost ima pravo da zna, a posao predstavnika vlasti je i da odgovaraju na pitanja!

Situacije u kojima funkcioneri vređaju i ignorišu novinare, izbegavaju odgovore i govore ono što im odgovara, postale su gotovo pravilo. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jednom prilikom rekao da mu se sviđa da odgovora kako on želi, a ne kako novinar očekuje, dok je ministar odbrane Aleksandar Vulin naveo da će odgovoriti na pitanje kada bude hteo.

Profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Snježana Milivojević smatra da je uzrok takvog ponašanja vlasti to što ona počiva na pretpostavci da nema dijaloga i da pitanja odgovornosti za poteze koje vuče nije uputno postavljati.

„Mi to vidimo na čitavom nizu stvari, a pre svega na nipodaštavanju građanskog civilnog društva, na urušavanju kontrolnih institucija i na odnosu prema novinarima. Novinari su tu prvi na listi zato što je jednoj vlasti koja je sve uložila u to da savlada tehniku pobeđivanja na izborima potpuno nezamislivo da tamo preko puta sedi neko s kim moraju da razgovaraju“, rekla je ona.

Predstavnici medijskih udruženja upozoravaju da su se konferencije za štampu pretvorile u skupove za javnost, iako su njihova pravila jednostavna i jasna svuda – novinar pita, a predstavnik vlasti odgovara.

„Zna se šta je čiji posao, posao političara je da rade u korist građana i da budu tu da odgovore na pitanje novinara, a posao novinara je da insistiraju da dobiju odgovor na pitanja“, kaže predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović.

Insistiranje na odgovoru, političari – opozicioni i vladajući, ali i predstavnici resornog ministarstva – najčešće tumače kao nekulturu i provokaciju novinara, uz nastojanje da ih „poduče“ novinarskom poslu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend