24. mar 2020.

U Severnoj Mitrovici napadnuti novinari dok su anketirali građane, osuda OEBS-a

Novinar Gazete Blic zadobio je lakše telesne povrede nakon što jesu ga napale nepoznate osobe u severnom delu Kosovske Mitrovice, u blizini Tehničke škole, potvrdio za Radio Kontakt Plus zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti.

Hoti je naveo da su novinari Gazete Blic napadnuti od strane dvojice nepoznatih mladića u ponedeljak oko 13.30h, dok su snimali prilog o koronavirusu, a tom prilikom jedan od njih zadobio je lakše telesne povrede.

„Nema ozbiljnih povreda, osim nanošenja lakih telesnih povreda izazvanih udarcem. Dvojica osumnjičenih su pobegli“, rekao je Hoti.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu i predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir osudili su fizički napad koji je prijavljen u Severnoj Mitrovici na ekipu novinara „Gazete Blic“ koja je izveštavala o situaciji s koronavirusom.

„Važno je da ljudi ostanu mirni u ovim teškim vremenima i da se novinarima dozvoli da rade bez straha od nasilja, uključujući i u međunacionalnim okvirima“, rekao je šef Misije OEBS-a na Kosovu.

Dezir, predstavnik OEBS-a za slobodu medija, ukazao je povdom napada u Severnoj Mitrovici na novinare Nebiha Madžunija i Diamanta Bajru, i na kamermana Arsima Redžepija, da „sloboda medija mora biti zagarantovana i zaštićena u svakom trenutku“.

U sadašnjim okolnostima, nastavio je Dezir, „mediji moraju moći da slobodno, bez zastrašivanja ili nasilja, izveštavaju o zdravstvenom stanju“.

Predstavnik je dodao da se počinioci napada na novinare u Sevrnoj Mitrovici „moraju suočiti s pravdom“.

Misija OEBS-a i predstavnik za slobodu medija pozvali su na brzu istragu tog incidenta, a „sve društvene aktere da učine sve što mogu kako bi omogućili nesmetan rad novinara u sadašnjim teškim okolnostima“.

Ranije je objavljeno da je napad na novinare prištinskog portala gazetablic.com u severnom delu Kosovske Mitrovice osudila i Asocijacija novinara Kosova (ANK) i zahteva brzu i efikasnu istragu.

„Takav napad na novinare je ružan i skandalozan čin koji nije u skladu sa slobodnim i demokratskim društvom. Cenimo da takvi postupci nisu usmereni samo na pojedince, već i na slobodu medija, slobodu govora i pravo gradjana da budu informisani“, navodi se u saopštenju ANK.

Po navodima tog portala, novinari su se približili mestu gde se prodaje brašno i razgovarali s gradjanima o tome, kada su ih, kako su naveli, napale, udarale i šutirale dve osobe.

Novinar Madžuni je na lečenju u Gradskoj bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend