31. mar 2018.

Regionalna platforma za medijske slobode: Intervencija policije u severnom delu Kosovske Mitrovice ugrozila bezbednost novinara

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, osuđuje najnovije incidente protiv medija i novinara tokom policijske intervencije na severu Kosovske Mitrovice.

Incident se dogodio 26. marta kada je specijalna policijska jedinica – Regionalna operativna jedinica za podršku (ROSU) – u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapsila zvaničnika Vlade Srbije Marka Đurića koji je, kako navodi kosovska vlada, ušao u zemlju bez prethodnog odobrenja vlasti u Prištini. Novinari su izveštavali o sastanku Đurića i drugih zvaničnika sa građanima u severnom delu Kosovske Mitrovice kada je došlo do intervencije policije.

Tokom intervencije, ROSU je koristila šok bombe i suzavac kako bi rasturila grupu ljudi koja je blokirala ulaz u zgradu u kojoj se održavao sastanak. U haotičnoj situaciji, nekoliko novinara je povređeno, a nekim medijima je oštećena oprema. Došlo je i do napada na medijske radnike na drugim lokacijama.

Još jednom se potvrdilo da novinari i mediji rade u veoma opasnim okolnostima. Zbog toga Platforma ponovo izražava zabrinutost za bezbednost novinara i insistira na tome da kosovske vlasti istraže policijsku akciju. Zamenik direktora kosovske policije u severnom delu Kosovske Mitrovice Besim Hoti rekao je Udruženju novinara Kosova da njima nije prijavljen nijedan slučaj napada na novinare.

Regionalna platforma ohrabruje sve novinare da prijavljuju incidente i slučajeve upućivanja pretnji ili ako su napadnuti tokom svog rada. Takođe, vlasti moraju osigurati da novinari ne budu ometani u svom radu i da mogu da rade bezbedno. Od početka 2018. godine, Udruženje novinara Kosova evidentiralo je 7 incidenata protiv novinara, uključujući 1 fizički napad i 6 slučajeva zastrašivanja, ne računajući najnovije incidente.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Udruženje /udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend