31. mar 2018.

Regionalna platforma za medijske slobode: Intervencija policije u severnom delu Kosovske Mitrovice ugrozila bezbednost novinara

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, osuđuje najnovije incidente protiv medija i novinara tokom policijske intervencije na severu Kosovske Mitrovice.

Incident se dogodio 26. marta kada je specijalna policijska jedinica – Regionalna operativna jedinica za podršku (ROSU) – u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapsila zvaničnika Vlade Srbije Marka Đurića koji je, kako navodi kosovska vlada, ušao u zemlju bez prethodnog odobrenja vlasti u Prištini. Novinari su izveštavali o sastanku Đurića i drugih zvaničnika sa građanima u severnom delu Kosovske Mitrovice kada je došlo do intervencije policije.

Tokom intervencije, ROSU je koristila šok bombe i suzavac kako bi rasturila grupu ljudi koja je blokirala ulaz u zgradu u kojoj se održavao sastanak. U haotičnoj situaciji, nekoliko novinara je povređeno, a nekim medijima je oštećena oprema. Došlo je i do napada na medijske radnike na drugim lokacijama.

Još jednom se potvrdilo da novinari i mediji rade u veoma opasnim okolnostima. Zbog toga Platforma ponovo izražava zabrinutost za bezbednost novinara i insistira na tome da kosovske vlasti istraže policijsku akciju. Zamenik direktora kosovske policije u severnom delu Kosovske Mitrovice Besim Hoti rekao je Udruženju novinara Kosova da njima nije prijavljen nijedan slučaj napada na novinare.

Regionalna platforma ohrabruje sve novinare da prijavljuju incidente i slučajeve upućivanja pretnji ili ako su napadnuti tokom svog rada. Takođe, vlasti moraju osigurati da novinari ne budu ometani u svom radu i da mogu da rade bezbedno. Od početka 2018. godine, Udruženje novinara Kosova evidentiralo je 7 incidenata protiv novinara, uključujući 1 fizički napad i 6 slučajeva zastrašivanja, ne računajući najnovije incidente.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Udruženje /udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend