07. apr 2023.

UM: Vlast radikalizovala napade na naše novinare, institucije da hitno reaguju

United Media (UM) poziva nadležne pravosudne institucije i istražne organe da hitno reaguju povodom poslednjih istupa predstavnika vlasti u Srbiji koji otvoreno pozivaju na progon slobodnih medija i prave od naših novinara mete ugrožavajući im bezbednost.

Upozoravamo da su ovaj otvoreni poziv koji podseća na nalog za linč, odmah preuzeli i realizovali mediji pod kontrolom režima i još jednom dokazali da imaju istog nalogodavca koga slepo slušaju, navedeno je u saopštenju UM.

„Po već oprobanom modelu poziva na linč i zastrašivanja koji je televizija Pink vlasnika Željka Mitrovića, već emitovala o Oliveru Ivanoviću koji je ubijen – u najnovijem dvominutnom spotu “nepoznatog” autora na TV Pink ovaj put se targetiraju novinari Nove, N1 i Danasa i otvoreno poziva na njihovo hapšenje. Posle tragičnog rezultata sličnog spota, takođe nepoznatog autora emitovanog na istoj televiziji, pitamo otvoreno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i njegovu Srpsku naprednu stranku, da li će zaustaviti ovaj strašniji progon naših novinara kojima njihovi mediji ugrožavaju bezbednost.

Umesto da zahteva da se otkriju nalogodavci i izvršioci pretnji koje svakodnevno dobijaju novinari Žaklina Tatalović, Marko Vidojković, da se otkrije ko nadgleda stan dopisnika N1 iz Kragujevca Milana Nikića ili upita ko stoji iza spota na Pinku u kom se targetiraju autori i novinari United Media predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić svojim javnim istupima odobrava te napade. Umesto da po funkciji koju obavlja zahteva bezbednost svih novinara u Srbiji, Brnabić svojim istupima pojačava hajku označavajući naše medije kao problematične koji ne žele dobro predsedniku Srbije.

Upozoravamo predstavnike međunarodnih organazacija, ali i evropskih institucija da smo izloženi nezapamćenom progonu i radikalizovanju medijske scene i pozivamo ih da analiziraju poslednje poteze vladajućeg establišmenta i njihovih medija, dok ne bude kasno“, navedeno je u saopštenju.

United Media poziva međunarodnu javnost da mnogo ozbiljnije shvati situaciju u Srbiji i negativne kampanje protiv novinara UM koje im svakodnevno ugrožavaju bezbednost.

N1 je deo United Medie.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend