20. dec 2021.

UNS i NUNS osudili vređanje reportera N1 u Batočini, pozivaju na odgovornost

Udruženje novinara Srbije osudilo je vređanje i pokušaj udaljavanja sa sednice Skupštine opštine Batočina novinara televizije N1 Milana Nikića i zatražio da se odbornici i predsednik opštine Zdravko Mladenović izvini Nikiću, saopštio je UNS. Takođe, Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je, kako su naveli, besprizorno ponašanje lokalnih funkcionera iz opštine Batočina, koji su, kako kažu, psovali, vređali, pa čak i pretili dopisniku N1 Milanu Nikiću iz Kragujevca.

Odbornici vladajuće većine u Batočini i predsednik opštine Zdravko Mladenović vređali su Milana Nikića, zahtevajući od njega da napusti salu u kojoj se održavala sednica Skupštine opštine, ukazao je UNS.

„Da li vi imate neku najavu da ćete doći da snimate sednicu? Izlazi napolje! Kupi pinkle! Ovnu jedan!“, neke neke su od uvreda upućene Nikiću, naveo je UNS.

Nikić je za UNS izjavio da se nije konfrontirao sa odbornicima koji su ga vređali, već da je samo pitao da li je sednica javna.

„Predsednik opštine pretio je da će pozvati obezbeđenje i policiju da me izvedu iz sale, ali niti je obezbeđenje reagovalo, niti je policija došla“, rekao je Nikić.

On navodi da je probao da najavi da će pratiti sednicu, ali da se na broj telefona sa sajta opštine niko nije javljao.

Dodao je da incident nije prijavio, jer i prethodne prijave nisu imale efekta, a „policija ionako ima previše posla“.

NUNS: Lokalni funkcioneri opštine Batočina moraju snositi odgovornost za uvrede i pretnje upućene novinaru Milanu Nikiću

„Danas, nakon što je završen protest nezadovoljnih građana Batočine ispred sedišta iste opštine, počela je sednica Skupštine opštine Batočina, na čijem dnevnom redu je bilo usvajanje budžeta opštine za 2022. godinu. Sednicu je htelo da prati više medijskih ekipa, kako bi izvestili javnost o ovoj jako važnoj temi za građane Batočine. Kako je Nikić izjavio za NUNS, jednom broju kolega i koleginica ovo pravo bilo je uskraćeno, dok je on uspeo da uđe u skupštinsku salu, ali nije uspeo da obavi svoj posao. Naime, pojedini odbornici, kao i predsedik opštine Zdravko Mladenović, uputili su kolegi Nikiću veliki broj uvreda uključujući i eksplicitne psovke, a na snimku se osim toga može čuti i pretnja ‘da će mu udariti to (prim.prev. kameru) o beton’“, navodi se u saopštenju NUNS.

Dodaju da je predsednik opštine Zdravko Mladenović, koji je, kako kažu, bio najglasniji u ovoj hajci, zvao policiju i obezbeđenje, sa namerom da ove službe izbace Nikića iz skupštinske sale.

„Nijedna od ovih službi nije reagovala, a kolega Nikić je nakon što je istrpeo uvrede i pretnje sam napustio sednicu Skupštine opštine“, poručili su iz NUNS.

Dopisnik N1 je izjavio da ga je ovaj incident jako potresao i uzrujao i da je zbog toga čitav dan imao zdravstvene smetnje.

„Podsećamo da je Zakonom o lokalnoj samoupravi, članom 35, određeno da su sednice Skupštine opštine javne, kao i da Skupština opštine može odlučiti da sednica skupštine ne bude javna iz razloga bezbednosti i drugih razloga utvrđenih zakonom. Imajući u vidu šta se nalazilo na današnjem dnevnom redu sednice Skupštine opštine Batočina, ne vidimo ni jedan jedini opravdani razlog zašto bi Skuština opštine mogla da odluči da uskrati prisustvo javnosti. Takođe, na sajtu ove opštine ne postoji nikakvo obaveštenje da je ova sednica bila zatvorena za javnost, te iz toga zaključujemo da je u konkretnom slučaju prekršen Zakon o lokalnoj samoupravi član 35. stav 1. Pored toga pozovimo nadležne organe da ispitaju da li u uvredama i pretnjama koje su upućene kolegi Nikiću postoji elementi krivičnih dela“, piše u saopštenju.

NUNS je pozvao institucije i nadležne organe da utvrde odgovornost za ovakvo ponašanje i izrazili su nadu da će nosioci javnih funkcija biti adekvatno kažnjeni.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend