05. jul 2018.

UNS: Novinari imaju pravo i dužnost da javno iznose zapažanja o sudskim procesima

Udruženje novinara Srbije (UNS) kategorično odbacuje napade Društva sudija Srbije i predsednika Advokatske komore Beograda Jugoslava Tintora na Komisiju za istraživanje činjenica o ubistvima novinara i njenog predsednika Verana Matića, zato što je javno iskazao ozbiljnu sumnju u način na koji Specijalni sud vodi postupak za ubistvo Slavka Ćuruvije, osnivača i vlasnika Evropljanina i Dnevnog telegrafa.

UNS protestuje zbog pokušaja Društva sudija i Jugoslava Tintora da izražavanje slobodnog mišljenja o toku suđenja i postupcima sudija i advokata proglase za kršenje pretpostavke nevinosti.

Novinari imaju pravo i dužnost da javno iznose svoja zapažanja o sudskim postupcima. To pravo građanima ne mogu da uskrate ni Društvo sudija Srbije, ni beogradski advokati.

UNS poziva kolege i javnost da ne daju da ih zaplaše i ućutkaju strukovne organizacije koje svoje članove žele da postave iznad društva i izvan domašaja javne kritike.

UNS poziva medije da pomno prate suđenje bivšim rukovodiocima Državne bezbednosti Srbije i njihovim saradnicima, optuženim za ubistvo Slavka Ćuruvije, te da bez bojazni izveštavaju javnost o svim aspektima tog procesa i o svim nepravilnostima i nelogičnostima koje uoče.

UNS je duboko zabrinut zbog nekažnjivosti zločina nad novinarima i podseća da je slučaj Slavka Ćuruvije jedan od retkih kod kojih je sudski postupak u toku.

I dalje je ogroman broj nerešenih slučajeva, računajući i devet ubijenih i pet kidnapovanih novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji. Naše kolege ne smeju da budu zaboravljene, niti istrage stavljene ad akta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend