25. jul 2023.

UNS-ova baza napada na novinare: Još jedno rizično polugodište

UNS je u prvoj polovini ove godine zabeležio 67 slučajeva ugrožavanja novinara, što je jedan slučaj više nego u istom periodu lane. Ovaj negativan trend posebno zabrinjava ako se zna da je UNS prošle godine evidentirao gotovo dvostruko više pretnji, pritisaka i napada nego pretprošle.

Foto: Pexels

U UNS-ovoj bazi su od svih oblika ugrožavanja novinarskih sloboda najučestaliji pritisci, kojih je 20, a prate ih pretnje, kojih je u ovom periodu bilo 18. Evidentirano je i 11 fizičkih napada, 13 slučajeva onemogućavanja rada, tri zastrašivanja, jedan napad na imovinu i jedno ugrožavanje privatnosti.

Zabrinjava i podatak da je zabeleženo pet fizičkih napada, tri pritiska, dva zastrašivanja i jedan slučaj onemogućavanja rada više nego lane.  Ipak, za prvih šest meseci UNS je evidentirao i osam pretnji manje nego prošle godine.

Iako ih je manje, pretnje intenzivnije

Iako je UNS u prvoj polovini ove godine evidentirao osam pretnji manje nego prošle godine, zabrinjava činjenica da su pojedinim novinarima više puta stizale pretnje od iste osobe ili grupe ljudi.  Tako su glavnoj i odgovornoj urednici Insajdera Brankici Stanković navijači Partizana dve utakmice zaredom skandirali preteće i uvredljive poruke, kao pre 14 godina kada joj je dodeljena policijska zaštita.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije (MUP) obavestilo je predstavnike Stalne radne grupe za bezbednost novinara da je započelo proceduru procene lične ugroženosti Brankice Stanković.

Dvaput je i Simo Spasić pretio novinaru televizije Nova S Ivanu Ivanoviću i njegovoj porodici, a nakon ponovljenih pretnji Spasiću je određen pritvor od 48 sati. Najpre je Ivanović nakon emitovanja emisije „Četiri i po muškarca“ dobio od Sima Spasića preteću poruku u kojoj se pominju ženski članovi njegove porodice. Tada je za UNS rekao da je tužilaštvo pokrenulo postupak po službenoj dužnosti. Spasić se branio sa slobode, ali je, nakon što je ponovo uputio pretnje Ivanoviću, uhapšen.

Ove godine bilo je i pretnji, zbog čijih je ozbiljnosti novinar morao da se skloni iz zemlje. Naime, nakon pretećih poruka na društvenim mrežama novinar, pisac i autor podkasta „Dobar, loš, zao“ Marko Vidojković, napustio je zemlju. To je učinio uz pomoć svetskog udruženja pisaca PEN intrnešnel, koje je omogućilo da on i njegova porodica budu preseljeni na bezbednu lokaciju.

Novinari i medijski radnici su pretnje dobijali i za vreme suđenja. Dejan Nikolić Kantar je u maju predsednici suda u Vranju i postupajućem sudiji uputio zahtev u kome je naveo: „Stradaće neko nevin kao što sam i ja nevin u sudskim procesima pa zahtevam da se isključi celokupna javnost i članovi moje porodice…”.

Zbog ovog zahteva, Veran Matić je tražio da se obezbedi pojačana zaštita svim zaposlenima i članovima Stalne radne grupe za bezbednost novinara koji prate suđenje.

Jedan slučaj dočekao je i pozitivan epilog. Novinarki portala 021 Gorici Nikolin je devetnaestogodišak poslao niz uvreda i pretnji uz link ka njenom tekstu o neregulisanom korišćenju ateljea u Novom Sadu koji je objavljen na portalu 021.

MUP je ispitao okolnosti vezane za prijavu pretnji novinarki Gorici Nikolin i o svemu dostavio izveštaj nadležnom tužilaštvu. Policiji se tog dana sam prijavio devetnaestogodišnji mladić, koji je potvrdio da je on ostavio komentar.  Dodao je da se Gorici Nikolin izvinio zbog nedoličnog ponašanja, a to je potvrdila i sama novinarka.

UNS bez odgovora međunarodnih organizacija na apel za pomoć u slučaju zabrane ulaska na KiM Svetlani Vukmirović

U nekim slučajevima je gušenje slobode medija dostiglo potpuno novi nivo, a to najbolje pokazuje primer Svetlane Vukmirović.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je pre nedelju dana Međunarodnoj federaciji novinara i još sedam novinarskih i medijskih organizacija i mreža uputilo pismo u kome je zatražilo pomoć jer je novinarki RTS-a i autorki emisije „Pravo na sutra“ Svetlani Vukmirović onemogućeno da na Kosovu i Metohiji obavlja svoj posao.

Novinarka RTS-a i autorka emisije „Pravo na sutra“ Svetlana Vukmirović žalila se Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova jer joj više od pole godine nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju. Međutim, žalba je odbijena.

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević je prethodno pismo uputio i predsednici Evropske federacije novinara (EFJ), ali ni njen odgovor do danas UNS nije dobio.

I sam Rakočević je ove godine zajedno sa urednikom književnih programa Doma kulture Gračanica Žarkom Milenkovićem trpeo represiju kosovske policije. Rakočevića i Milenkovića je na kružnom toku u Preocu zaustavila grupa policajaca, koja ih je udarala nogama, vređala i agresivno se ponašala prema njima.

Inače, u jeku podgrejanih tenzija, u maju i junu je više puta ugrožena bezbednost novinarima na KiM, posebno u toku protesta građana. Za vreme živog uključenja povodom sukoba KFOR-a i građana Zvečana novinaru Tanjuga Dimitriju Mirkoviću je šok bomba eksplodirala kraj noge.

Samo dan nakon što je Mirković povređen, usledili su novi incidenti. Maskirani napadači su novinare redakcija na albanskom jeziku gađali jajima i tako im onemogućili snimanje skupa ispred opštinske zgrade. Kamenicama su polomljena vetrobranska stakla automobila televizije Panorama i vozila kanala A2, a, kako su srpskim kolegama javili novinari albanskih redakcija, u metežu je polomljen objektiv kamere snimatelju TeVe1.

U junu su novinarima redakcija na srpskom jeziku dok su snimali prepirku grupe građana Zvečana i predstavnika srpskih opozicionih stranaka, pojedini učesnici protesta pretili, vređali ih i zahtevali od njih da isključe kamere i mobilne telefone.

Na početku karijere mlade novinare dočekali pritisci

Sa represijom su se suočavali i novinari koji su tek započeli svoju karijeru.  Na novinara dnevnog lista „Danas“ Vojina Radovanovića fizički je nasrnuo nepoznati muškarac. On se Radovanoviću uneo u lice, uhvatio ga za rame i gurnuo ga, rekavši mu da „radi u plaćeničkom Danasu“. UNS je tražio da policija pronađe osobu koja mu je ugrozila sigurnost.

Samo dva meseca ranije, njegova mlada kolegica iz „Danasa“ Nina Čolić je nakon objavljivanja priloga o zapleni automobila Uroša Panića na redakcijskom Tik Tok nalogu dobila poruke u kojima joj je prećeno smrću.

“Igraš se sa životom”, “Nećeš ti dugo”, “Da si manje pričala”, “Metak”, “Nećeš ti dugo pričat”, “Briši dok vas ne pojede mrak”, „Očekuj snajper“, samo su neke od poruka koje je Nina Čolić dobila.

„Danas“ je pretnje prijavio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Ni prvomajski praznici nisu prošli bez napada na novinare i medijske radnike. Najpre je na ekipu RTS-a koja je snimala anketu nasrnuo nepoznati čovek. Najpre je zamahivao pivskom flašom ka novinarima i snimateljima, da bi kasnije ekipi RTS-a polomio i kameru. Istog dana, nepoznata osoba je kamermana televizije Prva pokušala da ubode viljuškom dok je snimao prilog za vesti. Za obe osobe je nakon incidenta određeno zadržavanje od 48 sati.

Poziv na nasilnu promenu ustavnog uređenja – krivično delo za koje su novinari sumnjičeni i osuđeni

Urednik portala „Srbin.info“ Dejan Zlatanović izveštavao je u februaru sa protesta ispred Predsedništva Srbije i bio jedan od govornika na tom skupu. Uhapšen je dok je išao ka stanici policije u Majke Jevrosime jer je saznao da je uhapšen snimatelj ovog portala Miloš Kocoljevac.

Kocoljevac je pušten posle nekoliko sati, dok je Zlatanoviću određeno zadaržavanje od 30 dana. Protiv Zlatanovića je podneta i krivična prijava u kojoj je navedeno da se tereti za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Novinar Boško Savković je sa Višim javnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, u skladu s kojim je okrivljenom izrečena uslovna osuda, a on je pušten na slobodu.

Okrivljeni je u skladu sa ovim sporazumom priznao da je na protestu „Srbija protiv nasilja“ 3. juna u Beogradu pozivao građane da se silom svrgne s vlasti predstavnik najviših državnih organa – predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, tako što je nosio transparent na kojem je bila obešena lutka sa likom predsednika Republike.

Novinar Milovan Brkić je osuđen u Višem sudu u Beogradu na 14 meseci zatvora takođe zbog krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Tužilaštvo je teretilo Brkića da je 8. maja 2023. oko 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu tokom protesta „Srbija protiv nasilja“ pozvao da se nasilno promeni državno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici.

Više javno tužilaštvo (VJT) je u optužnom aktu predložilo sudu da okrivljenog osudi na kaznu zatvora od dve godine.

Novinari su se u prvoj polovini godine u velikoj meri suočavali sa onemogućavanjem rada, pretnjama, pritiscima i napadima. Zbog toga je Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo koleginice i kolege da prijave UNS-u svaki vid pritisaka, pretnji, napada i onemogućavanja rada kako bi ovakvi slučajevi mogli da budu blagovremeno prijavljeni nadležnim institucijama i kako bi im bila pružena neophodna pravna i druga pomoć.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend