16. jun 2021.

UNS: Predsednik Opštine Svilajnac da ne omalovažava novinare „Resavskog poštonoše“

Udruženje novinara Srbije (UNS) se protivi načinu na koji se predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović odnosi prema novinarima lokalne redakcije „Resavski poštonoša“ i traži da se tom onlajn mediju omogući nesmetan rad i izveštavanje sa opštinskih događaja.

Na poslednjem zasedanju svilajnačke skupštine Milanović je sa govornice obrazlažući da mu nije posao da čita novinarske članke, a „pogotovo“ ne priloženi isečak inače objavljen u „Resavskom poštonoši“, ovaj onlajn medij opisao rečima: „ovo nije ni novina, ovo je nešto da ne kažem šta, ovo služi samo da se napada lokalna vlast, ništa drugo ne piše u tim nazovite novinama“.

UNS podseća da je upravo u junu, pre 13 godina, komisija opštine Svilajnac izbacila redakcije TV Resava i lista „Resavski poštonoša“ iz uredno zakupljenih opštinskih prostorija i nasilno prekinula televizijski program. Da je komisiju predvodila sadašnja zamenica predsednika Opštine Dragana Radević sa nalogom sadašnjeg predsednika Opštine Milanovića, koji je u to vreme bio zamenik predsednika Opštine.

UNS ukazuje da je u prostorije iz kojih je nasilno iseljena TV Resava i list „Resavski poštonoša“, useljena TV Centar, a većinski vlasnik tog medija, kako je u to vreme pisao UNS, bila je Milanovićeva majka, a kao direktorka pojavila se upravo Dragana Radević koja je predvodila iseljenje. Firma, osnivač TV Centar bila je registrovana na Milanovićevoj adresi. Kada je UNS obelodanio ove činjenice, vlasnička struktura televizije je promenjena.

Kako je UNS-u rekao Rade Đorđević, urednik „Resavskog poštonoše“ koji se od 2015. godine ne štampa, već je postao isključivo onlajn medij, više od decenije rukovodstvo opštine Svilajnac ima nepromenjen odnos prema ovom mediju, ne poziva novinare ove redakcije na događaje, ne obaveštava o odlukama, a u vreme restriktivnijih mera zbog pandemije to je korišćeno kao izgovor da im se onemogući snimanje skupštinskih zasedanja.

UNS od predstavnika lokalnih vlasti u Svilajncu traži da poštuju Zakon o javnom informisanju i medijima i omoguće slobodno izveštavanje novinarima „Resavskog poštonoše“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend