18. maj 2022.

UNS: Sud dužan da obezbedi uslove za izveštavanje novinara

UNS protestuje zbog onemogućavanja novinarkama Radija 021 i Zelene patrole Dragani Prica Kovačević i Ruži Helać da prate suđenje aktivistkinji pokreta „Odbranimo šume Fruške gore” Dragani Arsić koju je suvlasnica firme Galens Sanja Petrić tužila za krivično delo narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti.

Dragana Prica Kovačević, novinarka Radija 021 kaže za UNS da sudija nije dopustio da novinari prisustvuju suđenju iako ono nije bilo zatvoreno za javnost. Ovakvu odluku sudija je obrazložio tvrdnjom da nema dovoljno mesta u sudnici.

„Dve koleginice iz Zelene patrole i ja smo pokušale da uđemo u sudnicu. Ispred nas su ušle tri osobe, a onda je sudija rekla da nema dovoljno mesta u sudnici i da ne možemo da pratimo suđenje. Predstavile smo se, rekle iz kojih redakcija dolazimo i da suđenje nije zatvoreno za javnost. Međutim, nisu nas pustili da uđemo“, kaže Dragana Prica.

Ruža Helać, urednica Zelene patrole i članica UNS-a kaže da su sve tri novinarke ostale da čekaju kraj suđenja da bi uzele izjave.

„Sedele smo na klupi kada nam je prišlo obezbeđenje i reklo da moramo da pođemo sa njima da se legitimišemo“, kaže Helać za UNS.

Novinarke su obezbeđenju dale lične karte koje su im očitane i vraćene.

Od prisutnih na suđenju saznale su da je pravni zastupnik suvlasnice firme Galens, advokat Nemanja Aleksić rekao da je neko fotografisao njegovu stranku ispred sudnice, što je zabranjeno. Pretpostvljaju da je to bio razlog zašto su legitimisane.

Sudija je potom donela odluku da odloži ročište.

Novinarka Radija 021 Dragana Prica kaže da je tražila i pisano obrazloženje od suda zbog čega im nije bilo dozvoljeno da prisustvuju ročištu i zbog čega su novinari legitimisani, a jedini odgovor koji je dobila je da sala za suđenje nije bila dovoljno velika.

Suvlasnica firme Galens Sanja Petrić podnela je pet tužbi protiv Dragane Arsić, aktivistkinje Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“, samog pokreta i udruženja građana „Fruškać“.

UNS podseća da niko nema pravo da sprečava novinara u obavljanju posla i da je i sud dužan da poštuje zakon i omogući prisustvo novinara i javnosti na suđenju, posebno u sporovima za koje postoji naročit interes javnosti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend