12. feb 2018.

UNS traži smenu državnog sekretara Gajovića

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva ministra kulture Vladana Vukosavljevića i predsednicu Vlade Anu Brnabić da smene državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića zbog izjave da novinari izmišljaju napade. Gajović je u nizu javnih nastupa dokazao da je potpuno nekompetentan u oblasti slobode govora, kao i da je nedostojan državne funkcije koju obavlja.

U intervjuu Radiju Slobodna Evropa Gajović je izneo šokantan stav da Ministarstvo kulture i informisanja nema ingerencije da osuđuje napade na novinare.

Na pitanje o pretnjama koje je prijavio Nikola Radišić, novinar TV N1, Gajović je istakao da njega, ukoliko je bilo napada, „najviše interesuje“ ono što bi „pravog novinara i prave redakcije“ zanimalo, a to je verzija policije i napadača.

Gajović je doveo u sumnju i druge napade na novinare pitanjem: „da li je prijava napada na novinara kada se dva novinara potuku u kafani, što se inače vrlo često događa“.

Na pitanje o Fejsbuk pretnjama Nedimu Sejdinoviću, predsedniku NDNV-a, Gajović je izneo tvrdnju da se radi o čoveku koji „nema dobre namere“.

UNS ukazuje da nije zadatak države i javnih funkcionera da procenjuju ko ima dobre i loše namere već da svim novinarima i medijima osiguraju bezbedno okruženje.

UNS podseća da se iz Radne grupe za izradu Medijske strategije povukla njegova predstavnica Ljiljana Smajlović kada je Gajović imenovan na mesto državnog sekretara zbog Gajovićevih izjava da žene ne treba birati za predsednice, da muškarac mora da vodi kuću jer se žene nisu dokazale na važnim državnim poslovima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend