20. mar 2019.

Upad u zgradu RTS-a na Platformi Saveta Evrope

Na Platformi Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednosti novinara juče je postavljen upad dela demonstranata i lidera opozicije u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS).

Foto: Jasmina Dobrilović

Slučaj je Platformi Saveta Evrope prijavila Evropska federacija novinara.

„Grupa od oko 100 antivladinih demonstranata u subotu, 16. marta upali su u zgradu Javnog servisa, zahtevajući da se uključe uživo u program. Protestanti, koji su hteli da iskažu svoje protivljenje protiv srpskog predsednika Aleksandra Vučića, morali su da budu potisnuti iz zgrade RTS-a, nakon što je 50 policajaca ušlo u prostorije ove medijske kuće“, navodi se na sajtu ove Platforme i dodaje da je to prvi put u 20 godina da demonstranti upadnu u prostorije Javnog servisa.

Navodi se da je Udruženje novinara Srbije (UNS saopštilo da su pojedini novinari bili odgurivani i ugroženi od strane demonstranata, ali da uprkos tenzijama niko nije povređene.

„UNS i Nezavisno udruženje novinara Srbije osudili su ovaj incident“, navodi se na sajtu ove Platforme.

Cilj onlajn Platforme Saveta Evrope je da unapredi zaštitu novinara, tako što objavljuje pretnje i nasilje nad novinarima i medijskim radnicima i tako omogućava Savetu Evrope da bolje bude upoznata sa ovim slučajevima i da, ukoliko je potrebno, na vreme reaguje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend