16. maj 2022.

Uslovna osuda za ugrožavanje sigurnosti novinarke Jelene Stojković

Osnovni sud u Vranju oglasio je krivom i izrekao uslovnu osudu od šest meseci zatvora Ivani Stajić (40) iz tog grada zbog pretnji i ugrožavanja sigurnosti novinarke Jelene Stojković, dopisnice "Večernjih novosti" iz ovog grada.

Podsećamo, sve je počelo novembra 2019. godine, posle afere u vranjskoj OŠ „Radoje Domanović“, kada je devojčica neprikladnu fotografiju poslala godinu dana starijem dečaku, koji je sliku potom prosledio drugim učenicima. Nakon objavljivanja teksta „Skandal u Vranju“, u kom nije naveden identitet učenice, kao ni ostalih učenika, novinarka Stojković dobila je jezive pretnje.

U prvostepenoj, nepravosnažnoj presudi stoji da je okrivljena Ivana Stajić, u stanju uračunljivosti i sa umišljajem, ugrozila sigurnost novinarke Jelene Stojković pretnjom da će napasti na njen život i telo, uputivši novinarki oko 40 poziva telefonom, predstavljajući se kao majka devojčice sa rečima: „Ubiću te, ubiću tvoje dete, sačekaću ga ispred vrtića, svakog časa možeš da me očekuješ, znam ko si i gde živiš“.

Okrivljena je novinarki poslala i brojne SMS poruke, tvrdeći da neće prestati da je zove „dok ne demantuje sve što je napisala“ Uslovna osuda izrečena je na rok od dve godine, što znači da okrivljena neće u zatvor ukoliko u ovom roku ne ponovi krivično delo. Sud je, takođe, izrekao i meru zabrane komunikacije i prilaska novinarki na najmanje 50 metara u trajanju od godinu dana.

Suđenje je odlagano šest puta, jer se okrivljena nije pojavljivala na sudu. Za njom je čak raspisana i poternica, a provela je u pritvoru dva dana, kao i mesec dana u kućnom pritvoru.

– Dobro je što se završilo, i što će, nadam se, ovo služiti za nauk svima koji se odluče da ugroze bezbednosg bilo koga – rekla je novinarka Jelena Stojković.

Autor: J. Ilić

Preuzeto sa: Večernje novosti

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend