09. avg 2023.

Veran Matić – Eve gi pa !

„Evo vas opet“ u prevod sa „vranjanskog jezika“. Sa ovim pozdravom,dočekuje nas Svetlana Ivanov iz OK radija, ispred Višeg suda u Vranju.

I zaista, od juna prošle godine, bio sam više od 10 puta u ovom gradu: prvo da izrazimo solidarnost sa zaposlenima i vlasnicom OK radija kojima je zazidan deo, nelegalnom gradnjom. Posle toga, pojavio sam se na banderama, na posteru na kojem je bila moja fotografija sa tekstom „Veran Matić samozvani građevinski inspektor koji ruši po Vranju, političarima naređuje, inspekcijskim službama naređuje, hapsi, organizuje rad tužilaštva i sudija, vrši pritisak na medije“. Tada sam dolazio kao oštećena strana na suđenja, a na sudu sam čuo da je lokalnim Albancima, koji su lepili po gradu ovaj poster, rečeno da sam pevač iz Beograda. Potom sam pratio suđenje Dejanu Nikoliću Kantaru. Prolazio kroz špalir demonstranata koje je organizovao. Slušao njegovo bahaćenje i nove pretnje u sudu. Potom sam bio i svedok na suđenju, pa opet posmatrač, prikupljao sredstva solidarnosti sa OK radijom, hranu za podršku starima u Vranju i okolini, za pomoć Vranjankama kojima je bila potrebno lečenje van zemlje.

Juče sam ispred Stalne radne grupe za bezbednost novinara, sa Draganom Bjelicom iz UNS-a, išao na zasedanje veća Višeg suda po žalbi Dejana Nikolića Kantara, koji je posle 14 meseci u drugom procesu za ugrožavanje bezbednosti, prvostepeno dobio 18 meseci zatvora.

Pre par nedelja, iz Višeg suda su nestali spisi tog predmeta, što je neverovatan skandal na nacionalnom nivou. Već sam pisao o tome.

Nestali ili ukradeni spisi predmeta u Višem sudu u Vranju u slučaju Nikolić Kantar, nisu pronađeni a odgovorni nisu kažnjeni – Javni servis

Kada dolazim u Vranje, lokalna policija obezbeđuje moje kretanje dok sam na teritoriji grada, jer procenjuju da mi je potencijalno ugrožena bezbednost.

Policajac sa kojim razgovaramo kaže da, od kada je Nikolić u zatvoru, grad je mirniji.

Presuda ovog veća višestruko je važna. Dejan Nikolić Kantar treba da napusti zatvor 17. avgusta. Ako bude potvrđena ova druga kazna od 18 meseci, on će ostati u zatvoru na izdržavanju te nove kazne i grad će i dalje biti mirniji.

U međuvremenu, održava se suđenje u slučaju pretnji načelniku PU Vranje Igoru Živkoviću. U tom slučaju je promenjen sudija i pomeriće se i termini suđenja, a očekuje se da Specijalna zatvorska bolnica, dostavi veštačenje o zdravstvenom stanju Nikolića, jer je do sada, sa nekim preporukama lokalnog zdravstvenog centra i uz pomoć upravnika zatvora, izbegavao da dolazi na suđenja. I u oktobru, Nikolića čeka suđenje u Beogradu, zbog optužbe da je u centralnom zatvoru pretio službenom licu.

Sudsko veće rutinski vodi sednicu. Od juna prošle godine, Nikolić je promenio desetak advokata, od najboljih regionalnih, do anonimusa. Neki su imali i zadatak da se pojavljuju na televizijama Pink i Happy, da mene opanjkavaju, a lamentiraju nad teškom sudbinom „potpuno nevinog“.

Na ovom suđenju, premijeru doživljava mlada advokatica Hristina Đorović, koja u svojoj odbrani naglašava da joj je pretresana kancelarija.

Reč je o istrazi o nestanku spisa ovog predmeta, po krivičnoj prijavi v.f. predsednice Višeg suda Milene Stojević. Pretresane su i protorije njene majke, sutkinje Tatjane Mihajlović Jovanović. Obe su odbile da budu ispitane na poligrafu.

Na samom suđenju, advokatica deli lekcije sudskom veću, tužilaštvu, svima koji žele da čuju te lekcije, savete šta treba da se pročita. Razbacuje se latinskim sentencama, a vrhunac predstavlja krunski dokaz kršenja prezumpcije nevinosti u karikaturi Marka Somborca (koji je, takođe, prisustvao jednom od suđenja kao crtač izveštač).

Odbrana tvrdi da Nikolić nije pretio novinarima u sudu, uprkos tome što postoje brojni svedoci (cenzolovka.rs)

Pored ovih suđenja, pravi ispit za srpsko pravosuđe je istraga o nestalim spisima iz Višeg suda, i rezultati nadzora koji će sprovesti Ministarstvo pravde nad ovim sudom.

Na ispitu je već pala gradska uprava. I pored rešenja nadležnih organa iz juna 2022. godine, i pored toga što je angažovana firma za rušenje, bespravni objekat od kojeg je sve počelo, još nije srušen. U njemu radi kladionica, kockarnica uspešno razvijajući bolest zavisnosti kockanja, i uspešno bogati Nikolića koji je osuđivan i za nelegalno priređivanje igara na sreću, kao i za druga krivična dela, a sada u nizu, i za ugrožavanje bezbednosti.

Kao i uvek kada sam dolazio u Vranje, javio sam se gradonačelniku Slobodanu Milenkoviću i načelniku Gradske uprave Dušanu Aritonoviću sa pitanjem zašto nije srušen nelegalni objekat, kada će biti srušen i da li možemo da se sretnemo tim povodom. Nisam dobio odgovor ni na jedno pitanje, niti susret.

Zazidani OK radio, od juna prošle godine, nalazi se u svim domaćim i međunarodnim izveštajima o kršenjima slobode štampe i nalaziće se sve dok ne bude srušeno tih pedesetak nelegalno sagrađenih kvadrata. To nanosi ozbiljnu štetu, i ovaj komunalni jednostavni problem moraće lično da rešavaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica vlade Ana Brnabić.

Eve gi pa!

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend