08. feb 2024.

Vesna Pešić: Nije mi bio potreban Mauzer da mi kaže kako je Mira Marković ubila Ćuruviju

Bivša narodna poslanica i sociološkinja Vesna Pešić je u svom tekstu objavljenom na Peščaniku napisala da joj je pre nešto više od 20 godina Ljubiša Savić Mauzer rekao da iza ubistva Slavka Ćuruvije stoji Mira Marković. Na ovaj tekst je reagovala i premijerka Srbije Ana Brnabić rekavši da se Vesna Pešić „javlja ispod kamena da posvedoči“.

„Evo javlja se i Vesna Pešić, ispod nekog kamena, da „posvedoči“, junakinja, kako joj je Mauzer još 2000. rekao ko je iza ubistva Slavka Ćuruvije“, napisala je Brnabić.

Po pitanju ubistva Slavka Ćuruvije, kako je napisala Brnabić, nije se radilo „apsolutno ništa“ dok Aleksandar Vučić nije postao premijer.

„Tek tada je krenuo proces, a u junu 2015. i suđenje (16 godina nakon ubistva Ćuruvije i 15 godina nakon što je Mauzer sve „priznao“ Vesni Pešić). I opet kaže da je Vučić kriv što nema pravde, a nisu krivi ni ona, ni Boris Tadić, ni svi premijeri, ministri, tužioci i sudije u međuvremenu?!? Neodgovorne kukavice i neljudi“, napisala je Brnabić.

Vesna Pešić za Danas nije želela da komentariše objavu Ane Brnabić, ali je rekla kako joj nije bio potreban Ljubiša Savić Mauzer da joj kaže ko stoji iza ubistva novinara i urednika Slavka Ćuruvije.

„Tada kada je Ćuruvija ubijen, svi smo znali da ga je Mira Marković ubila, meni uopšte nije bio potreban Mauzer da mi to kaže. Naravno, nije ga ona lično ubila, ali je u to vreme preko Radomira Markovića vodila službu Državne bezbednosti“, priča Pešić.

Ona je u svom autorskom tekstu objavljenom na Peščaniku napisala da joj je pre više od dvadeset godina bivši komandant „Garde Panteri“, Ljubiša Savić Mauzer, pred snimanje jedne emisije u Bijeljini, u poverenju rekao da je supruga Slobodana Miloševića, Mira Marković, naručila ubistvo Slavka Ćuruvije.

Prema njenim rečima, nedugo posle ovog razgovora Mauzer je ubijen.

„Njega su jurili za ratne zločine koje je počinio u Bosni. Verovatno je znao da će biti ubijen pa mi se poverio“, kaže Pešić.

Kako dalje navodi, Ćuruvija i Mira Marković su se poznavali i čak su se par puta sreli.

„Ona je imala neku vezu sa Ćuruvijom, ali ne ljubavnu. I to se znalo, sreli su se dva puta, ona je njega primila“, priča Pešić.

Prema informacijama koje poseduje naša sagovornica, a koje, kako kaže, treba dublje proučiti, i sam Ćuruvija je u nekom trenutku radio u Državnoj bezbednosti.

„To je bilo pre nego što je osnovao Dnevni telegraf. Radio je u Državnoj bezbednosti, ali nije bio ovaj što ubija po ulicama već je bio neki analitičar“, navodi naša sagovornica.

Smatra da je Mira Marković imala „pik“ na Ćuruviju od kad je on osnovao Dnevni telegraf i da je likvidiran zbog nekog ličnog porblema koji je supruga Slobodana Miloševića imala sa njim.

„Oni su se znali, Ćuruvija i Mira, da sam ja nešto tada uradila ona mene ne bi likvidirala, jer mene nije znala“, objašnjava Pešić.

Kaže da je razlog Mirinog nezadovoljstva Ćuruvijom vrlo verovatno bilo pisanje Dnevnog telegrafa.

„Ćuruvija je tada napao mladog Vučića, koji je bio ministar informisanja, pa se sada po Tviteru dele slike isečaka iz novina gde Vučić kaže kako će se osvetiti Ćuruviji za sve što je pričao o njemu“, kaže Pešić.

Navodi da su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije oslobođeni zbog toga što ni danas nije dozvoljeno da se bilo kakvo ubistvo pripiše Miri Marković i Slobodanu Miloševiću.

„I dalje se štiti lik, jer nikakvo delo nije imala, te Mire Marković koja je pisala za Dugu i koja je bila jedna intrigantkinja. Kad je Ćuruvija ubijen svi smo znali da je to ona“, zaključuje Vesna Pešić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend