26. nov 2018.

Viši sud osuđuje izjave Verana Matića

Saopštenje Višeg suda u Beogradu povodom priloga u dveniku Televizije N1 i teksta "Kontroverzne odluke sudskog veća u slučaju Ćuruvija" na internet portalu ove televizije prenosimo u celini:

Povodom TV priloga „Sudsko veće u slučaju Ćuruvija ne radi u cilju istine“ i teksta „Kontroverzne odluke sudskog veća u slučaju Ćuruvija“ u kojima je objavljena izjava Verana Matića, predsednika Komisije za istraživanje ubistava, Viši sud u Beogradu daje sledeće saopštenje:

Nedopustivo i neodgovorno je da se u televizijskom prilogu i tekstu na interenet portalu N1, uz poimenično navođenje sudija koje čine sudsko veće u krivičnom postupku, vrši pritisak na sudije, kompromituje poverenje građanja u pravosuđe, bez osnova dovodi u pitanje zakonito postupanje suda i prejudicira odluka sudskog veća u krivičnom postupku, koji nije pravnosnažno okončan i koji je u završnoj fazi.

Krivični postupak protiv optuženog Radomira Markovića i drugih optuženih pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal traje preko dve godine, do danas održano je preko 85 glavnih pretresa, na kojima su izvedeni brojni dokazi i ispitano preko 100 svedoka. Sudsko veće u ovom postupku u svemu postupa ažurno, nepristrasno i donosi odluke isključivo na osnovu zakona, a ne pod uticajem bilo kakve „mračne sile“ ili drugih nedozvoljenih uticaja.

S toga, najoštrije osuđujemo izjave Verana Matića, predsednika Komisije za istraživanje ubistava : „Mislim da bi to sudsko veće trebalo da traži izuzeće iz procesa bez obzira koliko to teško bilo, ali način vođenja je takav da je pored kršenja odredaba Krivičnog zakona ima tu dosta poteza koji su govorili više o tome da je proces vođen da bi se oslobodili, a ne da bi se ustanovila istina“ i „Mislim da se osećaju da su dobili nekakav signal preko kontraverznih odluka sudskog veća i očigledno vođenja ka oslobađajućoj presudi i onda su rešili da pomognu kroz nekoliko tekstova u Ilustrovanoj politici takvu atmosferu. I ono što je opasno je što to nije samo pitanje kompromitovanja ovog procesa, već crtanje meta na druge ljude“.

Navedenim izjavama ugrožava se samostalnost i nezavisnost sudova, krši ustavom zagarantovana pretpostavka nevinosti optuženih u ovom sudskom procesu i vrši direktan pristisak na sudsko veće koje po okončanju završnih reči, donosi odluku u ovom krivičnom postupku.

Viši sud u Beogradu podseća da je prema odredbama Ustava RS i Zakona o sudijama, sudija nezavisan u postupanju i donošenju odluke, kao i da je njegova zakonska obaveza da nepristrasno vodi postupak po svojoj savesti u skladu sa vlastitom procenom činjenica i tumačenjem prava, uz obezbeđenje pravičnog suđenja i poštovanje procesnih prava stranaka garantovanih Ustavom, zakonom i međunarodnim aktima. Takođe, Ustav RS i Zakonikom o krivičnom postupku propisuje obavezu da se državni i drugi organi i organizacije, sredstva javnog obaveštavanja, udruženja i javne ličnosti pridržavaju pretpostavke nevinosti i da svojim javnim izjavama o okrivljenom, krivičnom delu i postupku ne povređuju prava okrivljenog.

Viši sud u Beogradu apeluje na urednike i novinare koji prate rad pravosuđa i Komisiju za istraživanje ubistava, u čije ime istupa novinar Veran Matić, da ubuduće sa posebnom pažnjom pristupaju prilikom izveštavanja i davanja izjava o krivičnim postupcima koji nisu pravnosnažno okončani.

VIŠI SUD U BEOGRADU

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend