03. maj 2019.

Vlasnica Kanala 9 koja štrajkuje glađu dobila poziv na sastanak u Vladi u utorak

Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović, koja 19 dana štrajkuje glađu, dobila je u poslepodnevnim satima poziv iz kabineta predsednice Vlade na sastanak u utorak, 7. maja, pošto je, kako je objašnjeno, premijerki potrebno vreme da napismeno dobije odgovor iz svih institucija kojima se Pavlović obraćala.

Ona nastavlja štrajk glađu, a noć će provesti u prostorijama opštine Stari grad, i sutra će ponovo biti ispred zgrade REM.

Pavlović je danas nastavila štrajk glađu ispred prostorija Regulatornog tela za elektronske medije u Beogradu, sa čijim se predstavnicima sastala. Rečeno joj je da će njeni zahtevi biti preneti predsednici Vlade Ani Brnabić.

Pavlovićeva se na taj korak odlučila jer smatra da je zbog nečinjenja državnih i pravosudnih organa ugroženo funkcionisanje njene televizije, ali i velikog broja drugih medija na lokalu.

Kako kaže – gladna, ali ne hrane, već slobode i to one medijske. „Moja televizija postoji 20 godina i ja sam rekla i mom gradonačelniku: moćni ste, možete sve, možete da me ugasite, možete da mi postavite bombu, možete da me okačite kao tablu na nekoj zgradi, ali vam jedno obećavam: ja neću umreti u tišini“, kaže u intervjuu za N1.

Zahtevi Maje Pavlović

Maja Pavlović ulazi u 19. dan štrajka glađu jer smatra da je zbog nečinjenja državnih i pravosudnih organa ugroženo funkcionisanje Kanala 9.

Pavlović zahteva da Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) povuče sva izvršenja i vrati na račun TV Kanal 9 novac koji je skinut po rešenjima za koje direktorka te televizije tvrdi da su nezakonite. Zbog tih izvršenja račun TV Kanal 9 je trenutno u blokadi.

Od Ministarstva pravde se traži da inicira preferencijalno rešavanje postupaka pred Upravnim i Vrhovnim kasacionim sudom u roku od mesec dana, kao i da Ustavni sud u roku od 30 dana okonča postupak koji vodi TV Kanal 9.

Maja Pavlović insistira da Ministarstvo telekomunikacija omogući produženje sporazuma sa JP Emisiona tehnika i veze (ETV) do pravosnažnog okončanja spora pred Upravnim sudom i da se u tom periodu ne isključuje signal TV Kanal 9.

Direktorka te novosadske televizije zahteva i da Ministarstvo telekomunikacija pokrene inicijativu za izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere.

Konkurs za lokalne emitere, istakla je Pavlović, raspisan je nakon što je Srbija preuzela obavezu digitalizacije, a u konkursu nije navedena ni jedna mogućnost povećanja naknade koju su lokalni tv emiteri plaćali Regulatornoj agenciji za elektronske komunicaije (RATEL) koju je zamenila naknada koja se danas plaća ETV-u.

Naknada koju lokalni emiteri treba da plaćaju ETV-u, smatra Maja Pavlović, ne može biti veća od naknade koju su lokalni emiteri plaćali RATEL-u.

Pavlović navodi da je zahtev TV Kanal 9 za vraćanje u distribuciju kroz sistem IPTV još bez odgovora. U zahtevima se ističe da distributer, u skladu sa Zakonom o informisanju, ne sme da odbije distribuciju medija, i zato se traži od Telekoma Srbija da vrate TV kanal 9. Ugovor sa tom televizijom, kako se navodi, otkazan je jer navodno za distribuciju TV Kanala 9 u Novom Sadu nemaju tehničkih kapaciteta.

Maja Pavlović zahteva od Ministarstvo prosvete da pokrene inicijativa za izmenu tarifa SOKOJ – Organizacija muzičkih autora Srbije i OFPS. Ona smatra da su naknade koje se plaćaju tim organizacijama nezakonite.

Od Ministarstva kulture se traži da preko Regulatornog tela za elektronske medije (REM) inicira izmene Pravilnika za obračun naknada za emitovanje, odnosno naknadu za emitovanje za lokalne i regionalne TVstanice.

U zahtevima Maje Pavlović se upozorava Ministarstvo finansija da je TV Kanal 9 imao inspekcijsku kontrolu Poreske inspekcije 22. decembra 2015. godine u kojoj je utvrdila da je u momentu kontrole u toj televiziji bio određeni broj ljudi na obuci. Svi su imali uredne ugovore o obuci, koju je drugo pravno lice sprovodilo u prostorijama TV Kanal 9.

Za te ljude obračunati su TV Kanalu 9 porezi i doprinosi na zarade i već u julu 2016. godine a sredstva, kako se navodi, u iznosu od oko 300.000 dinara su prinudnom naplatom skinuta sa računa ove televizije. TV Kanal 9 je uložila žalbe, koje ne zadržavaju izvršenje i do danas po žalbi nije doneta odluka uprkos zvaničnom tumačenju Ministarstva za rad da obuka nije radni odnos i da bilo kakve naknade za vreme obuke ne predstavljaju zarade.

Maja Pavlović traži da se taj postupak nakon skoro četiri godine konačno okonča.

Jedan od zahteva upućen je i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću za koga Pavlović tvrdi da „kažnjava TV Kanal K9“ preko sistema projektnog sufinansiranja dodeljujući im minimalan uznos sredstva od 200.000 dinara godišnje. Takvim postupcima su, po oceni Pavlović, posebno na gubitku pripadnici nacionalnih manjina jer TV Kanal 9 nije u mogućnosti da sam finansira ti vrstu programa.

U zahtevima se navodi i da TV Kanal 9 „šikaniraju javna preduzeća i ustanove“ kojima upravljaju kadrovi Srpske napredne stranke otkazujući dugogodišnje ugovore. Na taj način, ističe Maja Pavlović, televizija se dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na TV Delta i TV Novosadska kojima se na osnovu sličnih ugovora dodeljuju sredstva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend