26. dec 2022.

Završeno suđenje KRIK-u po tužbi policajaca, čeka se presuda

Suđenje KRIK-u po tužbi trojice rukovodilaca policijske Jedinice za zaštitu svedoka okončano je u sredu u Višem sudu u Beogradu. Komandant Goran Živković i dvojica njegovih kolega tužbom tvrde da im je tekst KRIK-a u kome su opisani problemi unutar ove jedinice narušio čast i ugled i ugrozio bezbednost. „U ovom postupku sudi se slobodi medija“, rekla je, između ostalog, u završnim rečima KRIK-ova advokatica Kruna Savović.  

Foto: Cenzolovka

Suđenje urednicima KRIK-a Bojani Jovanović i Stevanu Dojčinoviću po tužbi koju su podneli Goran Živković, komandant policijske Jedinice za zaštitu svedoka, i još dvojica rukovodilaca jedinice, okončano je prošle srede nakon što je saslušan njihov kolega Vladimir Gajić.

Gajić je ispričao da sa rukovodiocima Jedinice radi sedam godina i da ih zna kao stručne i posvećene policajce. Rekao je da se seća da ih je KRIK-ovo istraživanje pogodilo, da je tekst narušio njihov profesionalni integritet, ali i integritet cele Jedinice.

„Dobijao sam pozive drugih kolega koji ne rade u Jedinici za zaštitu, raspitivali su se o čemu se tu radi“, rekao je Gajić.

Ipak, on nije mogao da se seti nijednog navoda iz KRIK-ovog teksta na koji su se trojica policajaca posebno žalila jer, kako je rekao, „nije skorije čitao taj tekst“.

Na pitanje sudije Jasmine Vukovljak Jovanović da li su policajci snosili štetne posledice nakon objavljivanja priče na sajtu KRIK-a, Gajić je dao odričan odgovor.

„Konkretno nisu, Sektor unutrašnje kontrole je bio u kontroli nakon objavljivanja teksta u maju 2019, a posledica nema jer nisu nađene nepravilnosti u radu“, rekao je.

Svedočenje načelnika Gajića bio je poslednji dokaz u ovom postupku. Ranije su svoje iskaze dali policajci koji su podneli tužbu, ali i urednici KRIK-a. Urednici su objasnili da je tekst baziran na informacijama iz službenih beleški koje su sastavili pojedini pripadnici ove jedinice, a u kojima su se žalili na svoje šefove i koje su poslali Sektoru unutrašnje kontrole. Podsetili su i da su pojedini svedoci saradnici o čijoj bezbednosti brine ova Jedinica, poput Nebojše Joksovića koji je ključni svedok protiv optuženog narko-bosa Darka Šarića, bili ugroženi.

Nova tužba – zbog teksta o tužbi

Živković i njegove kolege tužili su KRIK još jednom ove godine i to zbog teksta u kom smo smo objavili da su nas tužili 2020. godine. Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović ranije je izjavio da je ta tužba pokušaj zastrašivanja novinara.

Advokat tužilaca Nikola Jovanović u sredu je u završnoj reči naveo da smatra da KRIK nije smeo da objavi sadržaj službenih beleški, a zatim je osporio i to da su novinari uopšte imali uvid u ove beleške. On tvrdi i da je sudija nezakonito odbila njegov zahtev da suđenje bude održano iza zatvorenih vrata, bez prisustva javnosti.

KRIK-ova advokatica Kruna Savović je, između ostalog, podsetila sudiju da je pre dva meseca Šarićeva grupa optužena da je planirala ubistvo svedoka Joksovića i da je evidentno da se KRIK u tekstu bavio temom od javnog interesa.

„U ovom postupku sudi se slobodi medija“, zaključila je.

Ovaj postupak jedan je od 11 koji se vode protiv novinara i urednika KRIK-a. Tužbe protiv KRIK-a podnosili su uglavnom ljudi iz vlasti ili njima bliski biznismeni. Redakcija KRIK-a smatra da su u pitanju SLAPP tužbe, odnosno tužbe čiji je cilj da zastraše novinare i izvrše pritisak na njih kako bi prestali da pišu o određenim temama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend