14. dec 2020.

Živković: Nadao sam se da će urednici RTV Pančevo i portala epancevo.rs izaći pred sud hrabro kao kad su objavljivali teške optužbe na moj račun

Urednici dva pančevačka medija, koje je Nenad Živković tužio zbog uvreda tokom prljave kampanje koju su protiv njega vodili mesecima, ne pojavljuju se na suđenjima i tako odugovlače procese, od kojih će se neki nastaviti tek na proleće

Posebno besmislena tvrdnja da sam promoter nasilja i fašista: Nenad Živković (foto: N1)

U prvoj polovini decembra, u Višem sudu u Beogradu održana su tri ročišta protiv RTV Pančevo i izdavača portala epancevo.rs i njihovih urednika, po tužbama koje je protiv njih podneo pančevački novinar Nenad Živković. On ih je tokom prošle godine u dva navrata tužio zbog povrede ugleda i časti.

Urednici ovih medija i njihovi advokati odlučili su se za taktiku odugovlačenja procesa, jer se njihovi klijenti nisu pojavili na suđenjima.

Nenad Živković kaže za Cenzolovku da je za ovakvu vrstu događaja potrebno strpljenje, posebno sada kada se suđenja i otkazuju zbog epidemije koronavirusa, ali da je spreman da sačeka presude. On je podsetio da su tužbe koje je podneo njegov doprinos borbi protiv neprimerene komunikacije u javnom prostoru, jer smatra da su sadržaji objavljeni u dva pančevačka medija otišli daleko ispod pristojne i civilizovane komunikacije.

Živković kaže da su ga urednici i advokati RTV Pančevo i portala epancevo.rs „pomalo razočarali“ zbog nepojavljivanja pred sudom.

„Nadao sam se da će sa istom dozom kuraži, sa kojom su objavljivali takve teške uvrede na moj račun, izaći pred sud i odbraniti navode iz svojih medijskih sadržaja pred pravosudnim organima. Ali to, sticajem okolnosti, izostaje“, kaže naš sagovornik.

Nakon objavljenih priloga i tekstova reagovali su Savet za štampu i REM, što je, prema Živkovićevom mišljenju, dovelo do toga da RTV Pančevo i epancevo.rs smanje žestinu napada.

Živković: Odmazda prema neistomišljeniku

Prvog decembra održano je pripremno ročište u postupku protiv izdavača portala epancevo.rsOpen view d.o.o. i njegovog glavnog urednika Aleksandra Čupića zbog objavljivanja serije tekstova u kojima je Živković nazivan najpogrdnijim imenima. Tuženi i njegov advokat se nisu pojavili na ročištu, te je tog dana saslušan samo Nenad Živković.

U skoro dvosatnom ispitivanju sudije Snežane Marjanović, Živković se izjašnjavao o pet tekstova objavljenih na portalu krajem februara 2019. godine, u kojima je kvalifikovan kao smrad, lažni opozicionar, opsesivni materijalista, učesnik špijuna, promoter nasilja

Posebno je besmislena tvrdnja da je promoter nasilja i fašista, s obzirom na to da je radni vek proveo boreći se protiv fašizma, a godinama je bio i mirovni aktivista. Izuzetno je opasna za njegovu bezbednost, ocenjuje novinar, bila i kvalifikacija da je „sredstvo za dalje ustaške obračune sa Srbijom“

Novinar je rekao da objavljeni članci predstavljaju odmazdu prema njemu kao političkom neistomišljeniku i da su u tekstovima tačne samo neke informacije iz njegove biografije. Serija tekstova i priloga na Radio-televiziji Pančevo iste sadržine usledila je nakon njegovog govora na protestu „1 od 5 miliona“, na kojem je kritički govorio o situaciji u zemlji i o lokalnim funkcionerima.

Odgovarajući na pitanje kako se osećao nakon što su tekstovi objavljeni, Živković je rekao da su pojedini ljudi iz njegove okoline bili zabrinuti, a i on sam je osećao da mu je ugrožena sigurnost.

„Bojao sam se da će to uticati na moju bezbednost i da bi neko neobavešten mogao da mi naudi misleći da je to nekakav patriotski čin. Ili da me opljačka misleći da sam bogat, jer je u tekstovima objavljeno da sam zarađivao desetine hiljada evra za par dana posla“, izjavio je Živković.

Za njega su tekstovi bili uvredljivi i diskreditujući, a posebno onaj u kojem je stavljen u kontekst špijunske zavere i finansijskih malverzacija, a bez ikakvih dokaza.

Živković je istakao da je posebno besmislena tvrdnja da je promoter nasilja i fašista, s obzirom na to da je, kako kaže, radni vek proveo boreći se protiv fašizma, a godinama je bio i mirovni aktivista. Izuzetno je opasna za njegovu bezbednost, ocenjuje novinar, bila i kvalifikacija da je „sredstvo za dalje ustaške obračune sa Srbijom“.

Zbog ovih tekstova Savet za štampu je četiri puta javno opomenuo portal epancevo.rs, ali je hajka nastavljena.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. mart 2021. godine, kada bi trebalo da bude saslušan Aleksandar Čupić.

Suđenje odloženo do aprila

Suđenje po drugoj tužbi koju je Živković podneo protiv izdavača portala epancevo.rs i njegovog urednika, za tekstove objavljene u maju i junu prošle godine, održano je 7. decembra, ali ni na tom ročištu se tuženi nije pojavio zbog bolesti. Naredno ročište zakazano je za 1. april 2021. godine.

Portal epancevo.rs je zbog tekstova koji su predmet ove tužbe, „zaradio“ još pet javnih opomena Saveta za štampu. Predstavnici tog tela više puta su navodili ove tekstove kao drastičan primer kršenja Kodeksa novinara Srbije.

Bojao sam se da će to uticati na moju bezbednost i da bi neko neobavešten mogao da mi naudi misleći da je to nekakav patriotski čin. Ili da me opljačka misleći da sam bogat, jer je u tekstovima objavljeno da sam zarađivao desetine hiljada evra za par dana posla (Nenad Živković)

Sutradan, 8. decembra, u Višem sudu u Beogradu trebalo je da se održi i suđenje RTV Pančevo i njegovom sad već bivšem uredniku Miroslavu Milakovu, ali je odloženo zbog bolesti sudije Snežane Marjanović.

Stranke u postupku primila je druga sutkinja, koja je zakazala novo ročište za 15. april 2021. godine. Ni na ovom ročištu nisu se pojavili Milakov i njegov advokat Saša Levnajić. U sud je došao drugi punomoćnik tuženog, koji je rekao da ne zna razlog zbog kojeg Milakov i Levnajić nisu došli na suđenje.

Tužba je podignuta zbog emitovanja serije priloga protiv Nenada Živkovića, u februaru prošle godine, u kojima je on nazivan najpogrdnijim imenima. Pripremno ročište je održano u novembru prošle godine. Nastavak je zakazan za mart 2020, ali je zbog epidemiološke situacije u vezi sa koronavirusom otkazano.

Zbog emitovanja pomenutih priloga Regulatorno telo za elektronske medije (REM) u martu je izreklo meru upozorenja RTV Pančevo. Nakon toga je pančevačka televizija dobila još dve mere upozorenja zbog hajke na Nenada Živkovića i predsednicu Višeg suda u Pančevu Stanku Simonović.

Inače, i u drugom postupku protiv RTV Pančevo i sadašnje urednice Jasmine Petković, pokrenutom zbog objavljivanja serije priloga protiv Nenada Živkovića u junu prošle godine, primenjuje se ista taktika odugovlačenja i nepojavljivanja pred sudom.

Ni na prvom ročištu održanom u maju prošle godine, a ni na drugom suđenju održanom 5. oktobra ove godine, Jasmina Petković se nije pojavila, niti je svoj izostanak opravdala.

Naredno ročište zakazano je za 25. januar.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Zaštita prava na slobodu izražavanja u pravosudnom sistemu Srbije“, koji sprovodi Slavko Ćuruvija fondacija, a finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u ovom tekstu predstavljaju stavove autora i ne odslikavaju stavove EU.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend