02. sep 2022.

Apel medijima u BIH da se drže etičkog kodeksa u izbornoj kampanji

Povodom početka kampanje za Opće izbore 2022. godine u BiH, Žalbena komisija Vijeća za štampu i online medije uputila je apel novinarima, urednicima i korisnicima štampanih i online medija na poštovanje civilizacijskih i profesionalnih standarda u javnoj komunikaciji.

Iz Vijeća podsjećaju, prenosi agencija FENA, na odredbe Etičkog kodeksa Vijeća za štampu i online medije u BiH, kao temeljnog dokumenta novinarske profesije, prihvaćenog od strane novinarskih udruženja i medijskih profesionalaca.

Ističu da korisnici štampanih i online medija treba da pokažu odgovornost u korištenju informacionih tehnologija i medijskih sadržaja, poštujući pravila civilizirane i uljuđene komunikacije, medijske pismenosti i kulture.

„Posebno apeliramo da izbjegavaju zloupotrebu slobode govora kao što je govor mržnje, prijetnje, vrijeđanje, prenošenje huškačkih i varljivih sadržaja, i da umjesto toga argumentiranom i uljuđenom komunikacijom doprinesu pluralizmu mišljenja i traženju najboljih opcija za sve građane Bosne i Hercegovine“ – ističe se u saopćenju.

Vijeće će uz podršku misije OSCE-a u BiH i tokom ove izborne kampanje, realizirati kampanju „Stop! Govor mržnje“ u online medijima u BiH, a cilj je da se identificira i reagira na govor mržnje sadržan u online komentarima tokom izborne kampanje za Opće izbore 2022. godine.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend