16. feb 2020.

BH novinari: Protest Dodiku zbog verbalnog napada na novinara Kovačevića

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputila je u subotu 15. februara javni protest Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza Nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), zbog verbalnog napada na novinara Vladimira Kovačevića, dopisnika BN televizije.

Napad se desio u petak na pres-konferenciji u Banjaluci, kada je Kovačević pitao Milorada Dodika o „ozbiljnosti“ najave blokade institucija BiH i da li će ostati „dosljedan“ u svojim namjerama.

„Na legitimno novinarsko pitanje Dodik nije odgovorio, već je Kovačevića i BN TV nazvao ‘izdajnicima’, čime je ponovo pokrenuo političku hajku i pritske na ovaj medij i njegove novinare na nedozvoljen način, kršeći njihovo pravo na slobodu izražavanja i siguran rad „, navodi se u saopštenju Udruženja BH novinari.

Iz UO Udruženja BH novinari navode da posebno zabrinjava činjenica da se u ovom slučaju radi o višegodišnjem političkom nasilju SNSD-a i njegovih lidera nad novinarima BN TV, koje je 2018. kulminiralo pokušajem ubistva Vladimira Kovačevića.

U sudskom postupku samo jedan od napadača je osuđen, dok se drugi nalazi u zatvoru, a nalogodavci ovog krivičnog djela nikada nisu otkriveni.

UO BH novinara najoštrije osuđuje verbalne prijetnje Kovačeviću i BN TV, te zahtijeva profesionalnu i zakonitu reakciju policijskih i pravosudnih struktura Republike Srpske u ovom slučaju.

„Njegova javna pozicija podrazumijeva potpuno drugačiji odnos prema novinarima i medijskim slobodama, njihovo poštivanje i zaštitu, a kršenje prava na slobodu izražavanja mora biti oštro i efikasno sankcionirano, upravo zbog Dodikove javne odgovornosti“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara, poziva međunarodne organizacije za slobodu medija i zaštitu ljudskih prava da poduzmu potrebne mjere zaštite novinara BN TV kao i svih drugih novinara u BiH, zbog brojnih i učestalih političkih prijetnji, kao i kršenja slobode izražavanja i sigurnosti novinara u BiH.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend