31. avg 2018.

Reporteri bez granica: Dodik da ne vređa novinare

Reporteri bez granica pozvali su vlasti Republike Srpske da odlučno reaguje na brutalni napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića i predsednika RS Milorada Dodika da prekine da vređa novinare kako verbalni napad ne bi otvorio put većem broju fizičkih napada.

Podsetili su da je Kovačević brutalno napadnut 26. augusta kada su ga dvojica maskiranih muškaraca pretukla ispred njegove kuće u Banjaluci i naneli mu teške povrede koje su okarakterisane kao pokušaj ubistva, prenosi klix.ba.

Ova nevladina organizacija ističe da je Kovačević, koji redovno izveštava sa protesta gradana „Pravda za Davida“ primio veliki broj ozbiljnih pretnji na društvenim mrežama koje je redovno prijavljivao policiji, ali da nije bilo nikakve reakcije. „Situacija u BIH je dostigla kritičnu tačku. Napad, nasilje koje je ekstremno šokantno i zabrinjavajuće, zahteva odlučan odgovor pravosudnog sistema, posebno uoči opštih izbora koje će posmatrati medunarodna zajednica.

Pozivamo predsednika RS Milorada Dodika da prekine vređati novinare kako verbalni napad ne bi otvorio put većem broju fizičkih napada“, rekla je predsednica Reportera bez granica za EU i Balkan Polin Ades-Mevel. Reporteri bez granica istakli su da su tenzije povećane nakon verbalnog napad u kojem je Dodik opisao BN TV kao neprijatelja, a novinare kao špijune koje plaćaju druge zemlje.

„BiH je na 62. mestu od 180 zemalja na tabeli medijskih sloboda koju su napravili Reporteri bez granica. Politička polarizacija, konstantni verbalni napadi i nacionalistička retorika ne stvaraju okruženje koje ide u korist slobode medija“, zaključili su iz organizacije Reporteri bez granica.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend