04. okt 2018.

EFJ: Štrajk glađu narušava zdravlje Domagoja Margetića

„Zabrinuti smo zbog narušavanja zdravlja hrvatskog novinara Domagoja Margetića koji od 6. septembra štrajkuje glađu“, navela je u svom saopštenju Evropska federacija novinara (EFJ).

EFJ navodi da je Domagoj Margetić novinar koji se bavi temama kriminala i korupcije u Hrvatskoj i urednik emisije „Necenzurirano“ na TV Mreža.

„Poslednjih nekoliko godina on je prijavio mnogo pretnji smrću, napada na imovinu i fizičkih napada, od koji je jedan kvalifikovan kao pokušaj ubistva“, piše EFJ.

Kako navodi Hrvatsko novinarsko društvo, a prenosi EFJ, Margetić i njegova porodica od avgusta 2018. godine trpe velike pritiske, kao što su ucene i pretnje smrću, što je dovelo do njegove odluke da počne štrajk glađu.

Na njegovoj Fejsbuk stranci, Margetić je potvrdio da je sve ove slučajeve prijavio policiji, ali da nijedan do sada nije rešen.

Kako navodi, ovim štrajkom glađu traži da sve njegove prijave budu rešene: „Odlučio sam da u narednih nekoliko sati razmislim o početku štrajka glađu, kako bih ukazao na pritiske, pretnje i napade sa kojima se suočavam, kao i na cenzuru i utcene koje sam doživeo kao istraživački novinar koji se bavi temama korupcije i organizovanog kriminala“, napisao je Margetić 5. septembra.

„Zajedno sa našom članicom – Hrvatskim novinarskim društvom, pozivamo hrvatske vlasti da detaljno istraže brojne pretnje i zastrašivanja sa kojima se Domagoj Margetić suočava, a koje njegov život i rad čine nemogućim. Pismo je poslato i premijeru Andreju Plenkoviću“, navodi EFJ u svom saopštenju.


Autor: EFJ

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend