04. okt 2018.

U Istanbulu nestao novinar „Vašington posta“

Novinar "Vašington posta" nestao u Istanbulu. Turska tvrdi da se on još nalazi u konzulatu Saudijske Arabije u tom gradu. Konzulat: Nije ovde.

U saopštenju saudijskog konzulata navodi se da njegove diplomate rade sa „turskim lokalnim vlastima da otkriju okolnosti nestanka Džamala Kašogija nakon što je napustio zgradu konzulata“, prenosi AP.

Saopštenje je objavila državna saudijska novinska agencija, a nakon što je prethodno portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana rekao novinarima u sredu uveče da turske vlasti veruju da je saudijski novinar još u konzulatu.

„Prema informacijama koje imamo, ova osoba koja je saudijski državljanin još je u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Nemamo informacije koje to opovrgavaju“, rekao je Ibrahim Kan.

Sa druge strane, „Vašington Post“, Kašogijevi prijatelji i verenica tvrde da je on ušao u konzulat u utorak kako bi predao papire nakon čega je nestao.

Grupe za slobodu medija pozivaju Saudijsku Arabiju da osigura bezbednost Kašogiju koji živi u egzilu u SAD, gde piše kritičke kolumne prema vlastima u Rijadu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend