05. okt 2018.

Prazan prostor u Vašington postu u znak solidarnosti s nestalim novinarom

Na stranici gde je trebalo da bude objavljena kolumna Džamala Kašogija, koji je u utorak nestao u Istanbulu, Vašington post je u današnjem izdanju ostavio prazan prostor

Vašington post je na poseban način izrazio solidarnost sa svojim kolumnistom o kojem se, nakon nestanka u utorak u Turskoj, i dalje ništa ne zna. U današnjem štampanom izdanju uglednog američkog dnevnika, kao i u onlajn verziji, ostavljen je prazan prostor na stranici gde je trebalo da bude objavljena kolumna Džamala Kašogija, saudijskog novinara koji je nestao u utorak nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu. Nepostojeća kolumna ima naslov „Glas koji nedostaje“ ispod kojeg je kao autor potpisan Kašogi.

Vašington post, Kašogijevi prijatelji i verenica tvrde da je on ušao u konzulat u utorak kako bi sredio papire za venčanje s turskom verenicom, nakon čega je nestao. 

Kašogijeva dalja sudbina je nepoznata, pošto turske i saudijske vlasti iznose oprečne informacije o tome šta se s njim dogodio nakon ulaska u saudijski konzulat. U sredu uveče portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana rekao je novinarima da turske vlasti veruju da je saudijski novinar još u konzulatu, dok je saudijski konzulat uzvratio da njegove diplomate rade sa „turskim lokalnim vlastima da otkriju okolnosti nestanka Džamala Kašogija nakon što je napustio zgradu konzulata“.

U daljem razvoju događaja koji bi mogli dodatno da zakomplikuju i inače tenzične odnose dveju država, turske vlasti pozvale su u četvrtak saudijskog ambasadora na sastanak kako bi razgovarali o nestanku novinara.

Post je u današnjem izdanju, takođe, pozvao saudijskog krunskog princa Mohameda bin Salmana da pruži garancije da je Džamal Kašogi, oštri kritičar tamošnjeg režima, slobodan i u mogućnosti da nastavi svoj rad, što uključuje pisanje kolumni o saudijskoj politici.

Kašogi (59) inače živi u SAD, u svojevrsnom egzilu na koji se odlučio nakon što je princ Mohamad, sin kralja Salmana, počeo da preuzima ključne poluge vlasti u Saudijskoj Arabiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend