05. okt 2018.

Građani Kovačice o RTV: Nema vesti iz našeg mesta, dominira koncept „tancuj, tancuj“

Današnji razgovor sa stanovnicima Kovačice pokazao je da im u emisijama Radio-televizije Vojvodine najviše nedostaju informacije iz njihovog mesta, a smatraju i da je na pokrajinskom javnom servisu potrebno više dečjeg i dokumentarnog programa 

Više od 20 građana Kovačice razgovaralo sa pripadnicima pokreta Podrži RTV

„Ja pratim RTV kad dođem s posla, gledam Dnevnik u 5. Slabo izveštavaju iz Kovačice, više je informacija ’sa one strane’, iz Srbije, slabo ima iz Vojvodine. Pratim i Drugi program RTV, ali kratko daju na slovačkom jeziku. Pritom su slabo zastupljeni problemi građana, više ima pesme i igara.“

Jedan od dvadesetak građana Kovačice sa kojima su danas u tom mestu razgovarali članovi pokreta Podrži RTV (na inicijativu Slavko Ćuruvija fondacije u okviru projekta „Pomeri RTV“) sublimirao je kritike na račun RTV-a koje su iznosili građani i u drugim delovima Vojvodine, a što pokazuju i rezultati monitoringa programa RTV: u informativnim emisijama vojvođanskog javnog servisa nedovoljno je informacija iz same Vojvodine.

U sredinama gde žive pripadnici nacionalnih manjina, kakva je i Kovačica, dodatni problem predstavlja i kvalitet programa na jezicima nacionalnih manjina: u njemu, kako se to kolokvijalno kaže, dominira koncept „tancuj, tancuj“. 

[povezaneprice]

Mladi ne gledaju TV

„Najveći broj građana sa kojima smo razgovarali ili uopšte ne prati programe RTV ili ih prati samo povremeno, dok mlađe generacije uopšte ne gledaju televiziju, informišu se putem društvenih mreža, ali ne prate naloge RTV“, kaže za Cenzolovku Sanja Kljajić iz pokreta Podrži RTV. 

Osim razgovora o tome da li gledaju i šta gledaju na RTV-u, građani Kovačici tokom današnje akcije Podrži RTV u tom mestu, a u okviru projekta „Pomeri RTV“, mogli su i da popunjavaju zvaničnu anketu Programskog saveta RTV o programu pokrajinskog javnog servisa, kao i da zajedno sa članovima pokreta Podrži RTV u improvizovanoj „dnevnoj sobi“ gledaju pojedine emisije RTV.

„Od emisija na Prvom programu RTV najviše se gleda Petkazanje, a na Drugom najviše pohvala dobila je emisija Paleta (u pitanju je izbor iz sadržaja koje pripremaju redakcije RTV na jezicima nacionalnih zajednica)“, predočava Sanja Kljajić.

Previše politike, premalo sporta

Na pokrajinskom javnom servisu građanima Kovačice najviše nedostaju informacije koje se tiču njihovog mesta, a samom programu RTV najviše nedostaju dečje i dokumentarne emisije.

Najveći broj građana sa kojima smo razgovarali ili uopšte ne prati programe RTV ili ih prati samo povremeno, dok mlađe generacije uopšte ne gledaju televiziju, informišu se putem društvenih mreža, ali ne prate naloge RTV  (Sanja Kljajić, Podrži RTV)

RTV-u se zamera, dodaje Sanja Kljajić, to što nema dovoljno sporta, što se ne vodi dovoljno računa o tome kako žive siromašni, što su građani dovoljno zastupljeni u medijima samo pred izbore, ali i to da u programu ima „previše politike“. Osim Petkazanja i Palete, pohvale su dobile i emisije o lovu i ribolovu, te o poljoprivredi.

Kao deo projekta „Pomeri RTV“, koji zajednički realizuju pokret Podrži RTV i Slavko Ćuruvija fondacija, akcije u osam vojvođanskih mesta zamišljene su kao interaktivni događaji koji na duhovit, atraktivan i angažovan način uključuju građane u promišljanje o ulozi i značaju javnih medijskih servisa, kao i o potrebi i mogućnostima za uključivanje javnosti u njihov nadzor. Građani takođe imaju priliku da popune zvanične ankete Radio-televizije Vojvodine koje će biti prosleđene kao prilog javnoj raspravi o programu pokrajinskog javnog servisa.

Pokret Podrži RTV i Slavko Ćuruvija fondacija naredni razgovor o programu RTV planiraju u sredu sa građanima Šida.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend