20. mar 2023.

Napadnuti aktivisti i novinari napustili Republiku Srpsku, policija im nije garantovala bezbednost

Aktivisti koji podržavaju prava LGBTQ zajednice i novinari koji su bili napadnuti u Banjaluci, tokom noći su uz policijsku pratnju iz bezbednosnih razloga napustili Republiku Srpsku.

Novinarka i aktivistkinja Vanja Šunjić napisala je na društvenim mrežama da je noćas uz policijsku pratnju ispraćena iz Republike Srpske, uz objašnjenje da joj oni više ne mogu garantovati sigurnost.

Dodala je da su „za tu istu Republiku Srpsku“ njen otac i deda stradali u rovu, jer ih je neko slagao da prave društvo u kojem niko neće smeti da ih dira i ugnjetava.

„I možete likovati što su prvo došli po novinare i pedere, ali kad završe sa nama, doći će i po vaše dete. A sve dok se ne suprotstavite tome, saučesnici ste“, napisala je Vanja Šunjić.

Oko 30 huligana, pretpostavlja se navijača, sinoć su ispred prostorija nevladine organizacije Transparensi Internešenel u Banjaluci napali aktiviste za prava LGBTQ osoba i novinare, posle čega je intervenisala policija.

Posle napada svi su sklonjeni u Policijsku upravu Banjaluka i dali su izjave.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH oštro su osudili napad i zatražili od nadležnih organa RS da hitno sprovedu istragu i uhapse napadače.

Predsednik RS Milorad Dodik i gradonačelnik Banjaluke dan pre napada suprotstavili su se okupljanju predstavnika LGBTQ zajednice u najvećem gradu RS, navodeći da oni narušavaju „tradicionalne i porodične vrednosti“

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je osudio nasilje, ali je dodao da svoj stav povodom „Parade ponosa“ neće promeniti.

On je odbacio optužbe da je njegov stav o tome doveo do sinoćnjeg nasila.

„Banjaluka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrednosti i na to sam ponosan, ne ulazeći u ničije pravo da voli koga hoće, ali ne i da paradira na taj način“, naveo je Stanivuković.

Još je rekao da se o novcu svake NVO „treba znati poreklo istog, kao i način finansiranja, jer svi ovi događaji poprilično determinišu određena buduća kretanja“.

„Mi na odgovornim pozicijama smo dužni da štitimo naš narod i našu Republiku Srpsku“, kazao je Stanivuković, pozvavši policiju da odgovorno uradi svoj deo posla i „suzbije svaku vrstu nasilja“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend