09. avg 2017.

Novinarska udruženja iz regiona pozdravljaju hapšenje osobe koja je pretila novinaru Draganu Bursaću

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje pretnje novinaru Draganu Bursaću i pozdravlja brzu reakciju MUP Republike Srpske koji je uhapsio osobu koja je pretila ovom banjalučkom novinaru.

Draganu Bursaću upućene su pretnje smrću zbog teksta „Šutio sam dok je Bihać granatiran“, u kojem se autor priseća trogodišnje opasade Bihaća koji je bio opkoljen sa jedne strane od Vojske SAO Krajine, a sa druge od Vojske Republike Srpske i akcije „Oluja“ koja je potom uslijedila. Neprikladna reakcija usledila je putem Fejsbuka gde je Bursaću zaprećeno da se “nećeš se glave nanosat toliko ti mogu potvrdit“.

„Ponovljene prijetnje Draganu Bursaću, upućene preko društvenih mreža, samo su dokaz da slobodno i javno mišljenje, suprotno službenim stavovima, nije dopušteno niti dobrodošlo. Bilo kakve prijetnje novinarima, nedopustive su i predstavljaju grubo kršenje medijskih i ljudskih prava i sloboda. Ponovljene prijetnje smrću zbog javno iznesenog stava,  zahtijevaju hitne i odlučne mjere pravosudnih organa i institucija. Prisiljavanje bilo koga, posebno prisiljavanje novinara de misle i pišu kako se svidja stranci, pojedincu, grupi, ili vlasti, vraća nas u doba jednoumlja. Očekujem da nadležni kazne počinioca ovog teškog nedjela kakvo je prijetnja  smrću”, izjavio je Marko Divković, predsednik udruženja/udruge BH Novinari.

Ovo je treća veoma ozbiljna prijetja Bursaću od avgusta prošle godine. Bursaću su, pre samo mesec dana, upućene pretnje smrću zbog teksta „Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?“, o najavljenom skupu podrške Ratku Mladiću, optuženom za najteže zločine počinjene u BiH, koji je bio najavljen za 11. juli, dan u kojem se obležava godišnjica srebreničkog genocida. Do ovog slučaja niko od počinilaca nije procesuiran.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara upozorava, ne prvi put, da je svaki napad na novinara napad na slobodu govora i izveštavanja. I ovaj napad, zbog sadržaja novinarskog teksta ili priloga, smatramo nedopustivim i opasnim napadom na slobodu izveštavanja. Podsećamo, takođe, da svaki napad na novinare i medije, zapravo, predstavlja atak na sve građane.

Očekujemo i da će počinilac u najkraćem roku biti procesuiran, čime će do javnosti stići jasna poruka da će svako slično neprihvatljivo ponašanje prema novinarima biti ekspresno sankcionisano.

Regionalna platforma snažno podržava udrugu/udruženje BH Novinari i druge novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora.  Platforma poziva međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava da od bosanskohercegovačkih vlasti zahtevaju hitno procesuiranje počinioca.

U prvih sedam meseci ove godine, računajući i poslednji incident, u Bosni i Hercegovini je evidentirano 36 slučajeva direktnih pritisaka, verbalnih prijetnji i fizičkih napada na novinare.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Društvo novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend