09. dec 2020.

Savet RTCG traži odgovornost novinarke, reagovali premijer i ambasada SAD

Savet Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) je zaključio da je novinarka Tamara Nikčević prekršila programske standarde i principe kada je objavila sinoć da je ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke na privatnoj večeri „projektovala“ da će predsednik Milo Đukanović izvesti tenkove na ulice nakon izbora 30. avgusta.

Kako se navodi, pokrenuta je formalna procedura utvrđivanja odgovornosti za propuste.

Savet je, dodatno, uputio zahtev generalnom direktoru Božidaru Šundiću da, u okviru svojih nadležnosti, utvrdi odgovornost. Konstatovano je i da će dalji status emisije u okviru programsko-produkcionog plana biti razmotren.

Novinarka Tamara Nikčević objavila je sinoć na RTCG da je ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke na privatnoj večeri „projektovala“ da će predsednik Milo Đukanović izvesti tenkove na ulice nakon izbora 30. avgusta.

Ona je u emisiji Teleskopija u kojoj je gost bio Ljubomir Filipović dodala i da je to žena koja tvrdi da DPS progoni hrišćane. „To ne da je neozbiljno, nego ja ne znam sa čime se to graniči“, prokomentarisala je Nikčević.

Ona je insistirala da je njen izvor vrlo pouzdan i pitala „da li je moguće da jedna tako velika zemlja pošalje u Crnu Goru takvu ambasadorku“.

Američka ambasada u Crnoj Gori saopštila je danas na Tviteru da neosnovane optužbe protiv ambasadorke jasno ukazuju na potrebu za višim profesionalnim novinarskim standardima u Crnoj Gori.

“ Razočaravajuće je videti takav neprofesionalizam od strane javnog medijskog servisa koji ima mandat da informiše a ne da obmanjuje javnost“, objavili su ranije danas iz ambasade.

Predsednik Vlade Zdravko Krivokapić na svom Tviter nalogu je napisao da Radio Televizija Crne Gore (RTCG) tri decenije progoni neistomišljenike Demokratske partije socijalista (DPS).

„Sada je po nalogu DPS-a javni servis krenuo u progon diplomata. Javni servis Crne Gore što pre vratiti građanima koji ga i plaćaju“, rekao je Krivokapić.

Tamara Nikčević ima ugovor sa RTCG o emitovanju emisije Teleskopija u kojoj je izgovorila sporne tvrdnje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend