12. mar 2019.

Akcija podrške kragujevačkom novinaru zbog sporne presude

Novinarska udruženja i građani pokrenuli su stranicu na Fejsbuku pod nazivom "Solidarno za Miroslava Jovanovića" kako bi pružili podršku dugogodišnjem kragujevačkom novinaru i uredniku kome je sud naložio da plati više od 1,4 miliona dinara zbog sporova koje su protiv nedeljnika Svetlost, čiji je urednik bio, vodila privatna lica pre 15 godina.

Miroslav Jovanović (foto: Cenzolovka / Perica Gunjić)

Kako je navedeno na Fejsbuk stranici, akcija je pokrenuta jer Jovanović kao penzioner ne može da isplati tu sumu.

„Smatramo da je Miroslav Jovanović, jedan od najzaslužnijih novinara i urednika Kragujevca, žrtva gotovo svega što je u državi Srbiji problem: nepostojanja nezavisnog sudstva, sramne privatizacije medija i političkih pritisaka i na sudove i na novinare“, piše na Fejsbuk stranici „Solidarno za Miroslava Jovanovića“.

Navodi se da je „samo podrška građana i građanska solidarnost odgovor na sveukupnu represiju, koja može da zadesi svakog od nas“.

„Nepravda koja je zadesila novinara Miroslava Jovanovića predstavlja odmazdu. Danas je to on, ko je sledeći?“, piše na stranici.

Jedan od najpoznatijih kragujevačkih novinara, Miroslav Jovanović, koji je prošle godine u penziju otišao sa biroa rada,…

Geplaatst door Solidarno za Miroslava Jovanovića op Maandag 11 maart 2019

Apelacioni sud u Kragujevcu nedavno je naložio Miroslavu Jovanoviću da izdavačkom preduzeću „Svetlost“ u stečaju isplati 820.000 dinara odštete i još 185.000 dinara za sudske troškove kao i zateznu kamatu od 2014. godine.

Jovanovića je tužio bivši poslodavac za naknadu štete zbog tri prethodna sudska procesa u kojima je to preduzeće osuđeno na novčane kazne zbog tekstova koji su objavljeni 2004. i 2007. godine, u vreme kada je Jovanović bio odgovorni urednik.

Protiv Jovanovića je podneta tužba 2009. godine kada je tim izdavačkim preduzećem „gazdovao“ tročlani konzorcijum čiji su članovi bili bivši gradonačelnik Kragujevca Vlatko Rajković, Gvozden Jovanović i Dragoljub Milovanović, pošto su na javnoj aukciji kupili 70 odsto društvenog kapitala AD „Svetlost“.

Kako su prenele Kragujevačke novine, iako je sudski proces trajao skoro pet godina, Jovanoviću za to vreme nije uručen poziv ni za jedno ročište.

„Jedino što znam je da je ta enormna kazna delo jedne udružene osvetničke grupe ali pošto nemam materijalnih dokaza, a kao novinaru meni su činjenice zakon, ne mogu da navodim imena tih ljudi“ rekao je Jovanović na subotnjem protestu „Jedan od pet miliona“ u Kragujevcu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend