21. apr 2017.

Čečen: U tradicionalnim medijima nema prostora za istraživačko novinarstvo

Istraživačko novinarstvo u Srbiji, ali i svetu se preselilo na internet, jer za njega više nema prostora u tradicionalnim medijima, ocenio je danas direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen, posle dobijanja Evropske nagrade za istraživačko novinarstvo.

Čečen je, na debati „Demokratija u doba digitalne revolucije“, u organizaciji Centra za demokratiju u Beogradu, izjavio da tradicionalni i altnernativni mediji na različit način zadovoljavaju potrebe građana za informisanjem.

Nismo mi, i ne samo mi, nego i dobar deo svetskog istraživačkog novinarstva, na internetu zato što to želimo. Mi smo tu zato što za njega više nema mesta u tradicionalnim medijima, konstatovao je Čečen.

On je ocenio da je istraživačko novinarstvo u svetu nestalo iz tradicionalnih medija zbog nedostatka novca i ekonomske krize, ali je ukazao i da u Srbiji zato postoje i drugi razlozi.

Čečen smatra da u Srbiji postoji mnogo odličnih novinara, ali da nemaju svi priliku da rade kako treba.

Ti novinari se ne vide, jer nemaju prostor u klasičnim medijima u Srbiji, u kojoj 50 odsto ljudi nema kapacitet da ponovi sadržinu pročitanog pasusa. Televizije sa nacionalnim frekvencijom diktiraju neopisivo mnogo važnih stvari u Srbiji, poput principa ponašanja, postojanja i razvoja našeg društva, zaključio je Čečen.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend