02. mar 2019.

“Far” – I tako već tri godine!

U vremenima kada većina ljudi informacije o svetu koji ih okružuje i najbližoj okolini traži i dobija na neistinitim, no tiražnim taboidima, „rijaliti“ televizijama, ili pomodnim društvenim mrežama, trogodišnje opstajanje na medijskoj sceni je ne mali uspeh. Pogotovo za portal iz malog grada, koji se od starta pred sobom zakleo da će ono što obajavljuje prvo tri puta meriti, pa jednom (s)reći, truditi se da nikog ne vređa, ali i da ne zatvara oči pred važnim pojavama i događajima, bez obzira kome išle, a kome ne išle u prilog.

Upravo tako, sa “ bukagijama” koje je sam sebi nadenuo, a koje su se nekada zvale profesinalne novinarske norme, portal “Far” beleži treću godinu od kad postoji, radi bez senzacija, ogovaranja i navijaštva i gle čuda i opstaje u sve zagađenijoj medijskoj kaljuzi.

Posao i težak i lak. Težak zbog toga što se trudi da se što više izmakne od neistina, laži i propagnde, da opstane na nesigurnim finansijama, i lak , zbog toga što zna da će ono što obajavi danas biti jednako čvrsto i verodostojno i sutra i za deset ili mnogo više od deset godina i zbog čega neće morati da se stidi pred drugima, a što je još važnije ni pred sobom.

Na tom putu “Far” je “nametnuo” sebi još jednu obavezu, koja se zove kolegijalnost ili esnafska solidarnost, a koja kaže da se ne sme ćutati pred kršenjem ljudskih, manjinskih i novinarskih prava, a pogotovo ne pred napadima na kolege novinare.

“Far” se, takođe, trudi da svima, koji ne proklamuju mržnju i ne govore “zlim jezikom”, da mesto na svom “sajber” prostoru.

Naravano bavi se i za njega često skupim, a nakad i nadostižnim ciljevima iz tehnološke sfere, koje mu pak namaće mesto internet portala i trka za inventivnošću.

Poslednjih pola godine “Far” se trudi da obajavi što više informacija iz Sofije, Beograda, Niša, Bosilegrada i Pirota. Koliko u tome uspeva sudiće oni koji ga čitaju, a čitaju ga sve više.

I tako u tim “mukama” i poslovima počinje i četvrta godina “Fara”, koji je pre tačno tri godine odlučio da ne mistifikuje novinarstvo, nego da činjenicama i objektivnom interpretacijom događaja oko sebe zadobije vaše poverenje.

Faktom da je još uvek tu, čini se da mu to polazi za rukom.

Slobodan Aleksić Ćosa

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend