22. feb 2017.

Gošće N1: Novinarski kodeks se krši svakodnevno

Godišnji izveštaj Saveta za štampu pokazuje da je u 2016. godini osam dnevnih listova prekršilo Kodeks novinara u 5.477 tekstova, što je čak 2.000 kršenja više nego što je bio slučaj u 2015. Nema podataka za elektronske i onlajn medije.

Gordana Novaković, generalna sekretarka Saveta za štampu, kaže da je to telo radilo monitoringe za 2015. i 2016. Na osnovu toga, došlo se do podatka da se najčešće krši pretpostavka nevinosti, zatim da ne postoji jasna razlika između onoga što su činjenice, pretpostavke i komentari, da se iznose klevete, poziva se na samo jedan ili anoniman izvor bez potvrde. „I žalbe se najčešće odnose na takve stvari“, dodaje.

Bojana Jovanović, zamenica urednika KRIK-a, kaže da se novinarski kodeks krši svakodnevno, a da je glavni razlog za želja da se poveća čitanost i tiraž. Novinari jure za klikovima, i manje se vodi računa o kršenju novinarskog kodeksa, navela je.

U određenom broju slučajeva novinari znaju da krše kodeks, što se vidi po tome da li su spremni da objave izvinjenje, kaže Novakovićeva. „Ima urednika medija koji tvrde da je kodeks prevaziđena stvar“, dodaje..

Kako kaže, i jedan broj urednika tabloida veruje da je je nemoguće praviti tabloid poštujući kodeks, što, kako ocenjuje, nije tačno.

Nedavno je predmet polemike bio i tekst Krika o bivšoj supruzi gradonačenika Beograda Marije Mali. Za jedne je ovo trebalo da bude bomba koja nije eksplodirala u našim medijima, a za druge primer zloupotrebe.

Naime, bivša supruga gradonačelnika Beograda u intervjuu za KRIK rekla je da joj je Siniša Mali ispričao da je organizovao rušenje „nekih kolibica“ u Hercegovačkoj ulici u Savamali.

„Iskreno, moje lično mišljenje, Savet se nije bavio time ni na koji način, meni taj tekst jeste na granici kad je u pitanju poštovanje etičkih standarda“, kaže Novaković. Ona nabraja da se ulazi u porodične stvari, da je reč je o izvoru koji ima interes u tome, a da neke stvari ne mogu da se provere, kao na primer da li je on to njoj rekao, pa ostaje da se izvoru veruje.

Jovanovićeva kaže da je Marija Mali govorila i o drugim stvarima – o of šor poslovima, tome da je učestvovala u prikrivanju imovine Agenciji za borbu protiv korupcije, otvorila je više pitanja nego što je rušenje u Savamali, i na koja mogu da reaguju nadležne istitucije.

Govoreći o odgovornosti, Novakovićeva navodi da ona postoji i da je novinarima važno da ih kolege ne osude i da im nije svejedno kad se brane pred komisijom, po žalbi.

„Zaista verujem u to da je moralna odgovornost veoma bitna stvar i da je ozbiljna sankcija kad vas neko označi kao prekršioca etičkih standarda“, kaže Gordana dodajući da je svakom iole ozbiljnijem mediju važno da bude kredibilan.

Jedna od najznačaknijih stvari koju je KRIK uradio je objavljivanje baze imovine političara. Ta baza pokazuje mnogo više nego što političare zakon obavezuje da urade, odnosno u Srbiji ne postoji zakon koji javne funkcionere obavezuje da prijavljuju imovinu članova porodice, izuzev supruge i dece.

„Ne postoji, ali postoji novi nacrt Zakona o Agenciji“, navodi Jovanovićeva.

Ona kaže da je KRIK svakog ministra kontaktirao. „Želeli smo da popričamo s njima o tome, da predstavimo šta smo istražili, otkrili da nam objasne način na koji su stekli neke stvari“, navodi.

Vraćajući se na tekst o Mariji Mali, Jovanovićeva kaže da je njihova novinarka mesecima održavala kontakt s bivšom suprugom gradonačelnika Beograda, da je ona sama pristala javno da govori, i da nije bilo trgovine uticajem. Ona kaže da KRIK nije zalazio u privatnost porodice.

Ministarka Ana Brnabić postavila je KRIK-u pitanje sa kojim pravom i na osnovu kog zakona je objavljena adresa na kojoj žive njena majka i njen brat, koji nisu postavljena lica, niti javne ličnosti

Funkcioneri imaju pravo na ograničenu privatnost, kaže Novakovićeva, i novinar procenjuje da li je u pitanju mala povreda privatnosti ili javni interes, i o tome se vode polemike svuda u Evropi.

Jovanovićeva kaže da nisu objavljeni satelitski snimci već dokumenta o vlasništvu nekretnina, i da su krili uvek kućne brojeve. „Mi u KRIK-u smatramo da je ministarka Brnabić izvela medijski spin, nakon što smo objavili bazu imovine političara, izašla je s tom pričom o narušavanju privatnosti kako bi skrenula pažnju sa sadržine njenog profila na našem sajtu. Zapretila je da će se obratiti Povereniku za informacije od javnog značaja, nije to učinila, koliko je nama poznato. I nijednom se nije obratila redakciji da ukaže na problem šta je konkretno zasmetalo“, tvrdi zamenica urednika KRIK-a.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend