29. jun 2018.

Najmanje vrednosno konotiranih tekstova zabeleženo u Danasu

Najzastupljenija tema u srpskoj štampi u prvom kvartalu ove godine je politički život, potom sledi kosovska tematika i ubistvo pevačice Jelene Marjanović, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najzastupljeniji pojedinačni akter, rečeno je danas na predstavljanju 13. broja Kvartalnog medijametra.

Prema njihovoj oceni, tema unutrašnje politike bila je zastupljenija usled održavanja beogradskih izbora. Na naslovnim stranama bilo je 277 tekstova posvećenih izborima u prestonici, gde je prednjačio Danas sa 88 naslovnica, dok su Večernje novosti sa samo četiri naslovne strane, najmanje prostora posvetile ovoj temi.

Medijska analitičarka Danica Laban rekla je da je unutrašnja politička tematika bila znatno prisutnija u periodu januar-mart zbog beogradskih izbora.

Ona je dodala da je većina medija izveštavalo o tim izborima u neutralnom vrednosnom kontekstu i tu se jedino izdvajaju Informer i Politka koji su imali malo više negativnih tekstova na tu temu.

Kosovska tematika je znatno bila prisutnija u ovom kvartalu zbog ubistva Olivera Ivanovića i hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Ona je kao posebnu temu kojom su se mediji bavili navela ubistvo pevačice Jelene Marjanović.

„Novinari se ovde okreću posebno senzacionalističkom izveštavanju i objavljuju izjave parapsihologa i proroka, neimenovane izvore. Pisanjem na ovu temu najviše prednjači Informer, koji je čitav jedan mesec izveštavao o ubistvu“, rekla je Leban.

Ona je navela da je od pojedinačnih aktera najveći broj tekstova na naslovnicama u prvom kvartalu 2018. imao Aleksandar Vučić, gde su negativni tekstovi premašili pozitivne.

Od opozicionih lidera najviše su bili zastupljeni Dragan Đilas, potom Saša Janković i Vuk Jeremić, gde je većina negativnih tekstova objavljena u Informeru.

U Medijametru navode i da je 2018. nastavljen trend izrazito negativnog izveštavanja o regionalnim odnosima, a javnost se stalno podsećala na sukobe i nerešena pitanja. Čak 45,37 odsto svih tekstova o regionu je negativno konotirano.

Od drugih država, u periodu januar – mart najviše pozitivnih tekstova napisano je o Rusiji (36,99 odsto), a najviše negativnih o SAD (48,08 odsto).

Analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je da su nedeljnici i u 2018. godini nastavili da kritički pišu o vlasti.

On je ocenio da su na osnovu analize „radikalno kritični“ NIN i Vreme i umereno kritični Novi magazin, Nedeljnik i Pečat.

„Ako govorimo o kritičkom naboju koji smo analizirali u ovom broju, on je znatno bio pojačan na beogradskim izborima“, izjavio je Stanković.

Negativna konotacija vođenja grada Beograda u kampanji je bila prikazana kao primer lošeg upravljanja i zloupotrbe javnih resursa, izjavio je Stnković.

Što se tiče opozicije on je napomenuo da su za njene kritičare sporna tri momenta – moralni kredibilitet, patriotizam i njena kompetencija.

„Ovi momenti su najviše zastupljeni u Informeru, delimično u nedeljniku Pečat. Problem je što su tekstovi pisani ispod granice konvencionalne pristojnosti“, rekao je Stanković.

U 13. broju Kvartalnog medijametra obrađeni su tekstovi sa naslovnih strana dnevnih novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Alo i Informer i naslovne strane nedeljnika Vreme, NIN, Novi magazin, Nedeljnik i Pečat.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend