06. nov 2019.

Otkrivena spomen-ploča Minimaksu u Radio Beogradu

U Radio Beogradu otkrivena je spomen-ploča Milovanu Iliću Minimaksu. Njegove radio emisije bile su avangarda u to vreme.

Najveću popularnost stekao je u radio-emisijama „Minimaks“ i „Tup-tup“ i televizijskom serijalu „Od glave do pete“.

Glavni i odgovorni urednik Drugog programa Radio Beograda Radoman Kanjevac rekao je na otkrivanju spomen-ploče da je Milovan Ilić Minimaks bio prvi zabavljač druge Jugoslavije.

„Najveća zvezda našeg programa u jednom periodu, može se reći da je to bilo zlatno doba Radio Beograda„, dodao je Kanjevac.

Minimaksove emisije najviše su se slušale.

„U osam sati kada je počinjao Minimaks, slušanost je skakala na 100.000 do 120.000 slušalaca istog trenutka. I ‘Minimaks’ je bio najslušanija emisija tog tipa na svim programima jugoslovenskih radio-stanica“, naglasio je Zoran Jerković, saradnik Milovana Ilića Minimaksa.

Minja Subota je na otkrivanju ploče Minimaksu rekao da je dobro da mladi ljudi kada vide spomen-ploče u Radio Beogradu zapitaju ko su bili ti ljudi.

„Da vam kažem – veličine, profesionalci koji su dosegli vrh profesije. Dobro je da ih upoznaju i da se o njima raspitaju mladi koji sada rastu i koji treba da saznaju o njima i da pokušaju da dostignu njihov vrh“, poručio je Subota.

„Moram reći da je to bilo vreme kada su se birali oni koji znaju, koji umeju i koji su talentovani“, dodao je Subota.

Milovan Ilić Minimaks rođen je na današnji dan 1938. godine, bio je književnik i novinar koji je za sebe govorio da je po zanimanju – Minimaks.

Bio je pesnik i aforističar, objavio je sedam knjiga koje se nalaze u našim i stranim antologijama i dobio više nagrada među kojima je i prestižna nagrada „Radoje Domanović“ za satiru 1995.

Sarađivao sa časopisima JežIlustrovana politikaPolitika.

Minimum govora, maksimum muzike – osnovni je koncept koji mu je obezbedio popularnost u emisijama „Minimaks“, „Tup-tup“, „Od glave do pete“, „Nedeljno popodne“, „Minimaksovizija“, „Maksovizija“.

U njima su gostovali zajedno političari, umetnici, estradne ličnosti, što je bila novina za ono vreme.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend