15. dec 2017.

Počela obuka novinara za portal Bi-Bi-Si-ja na srpskom jeziku

Britanski javni servis Bi-Bi-Si počeo je 11. decembra obuku novinara koji će raditi na portalu ove medijske kuće na srpskom jeziku BBC News Serbian, potvrđeno je Udruženju novinara Srbije (UNS). Kako su UNS-u rekli u Bi-Bi-Si-ju, za sada je po konkursu za portal na srpskom jeziku angažovano šestoro novinara, a kako navode, ovaj broj će se povećati.

„Angažovani novinari trenutno pohađaju obuku koju organizuje Bi-Bi-Si akademija, na kojoj, između ostalog, uče o standardima Bi-Bi-Si-ja, načinu rada u ovom mediju i poštovanju etičkog kodeksa. Takođe, novinari prolaze obuku za digitalno novinarstvo i pristup Bi-Bi-Si-ja kreiranju sadržaja za onlajn platforme“, rekli sy UNS-u.

Kako dodaju, novi portal sa radom će početi u prvoj polovini 2018. godine.

„Bi-Bi-Si je izvor vesti kojem se na svetu najviše veruje. Posvećen je tačnom, nepristrasnom i nezavisnom informisanju. Obuka koju obezbeđujemo našim novinarima pomaže im da postanu deo globalne mreže koja se zasniva na tim principima“, rekli su UNS-u iz Bi-Bi-Si-ja.

Sajt BBC News Serbian vodiće dosadašnja urednica vesti na portalu VICE i bivša urednica beogradskog biroa Agencije Frans Pres Aleksandra Nikšić.

UNS je nezvanično saznao da će na sajtu raditi i nekadašnji novinar nedeljnika „Vreme“ i dopisnik Tanjuga iz Brisela Dejan Anastasijević, bivša novinarka NIN-a i „Politike“ Ana Otašević, nekadašnji novinar B92 Aleksandar Miladinović, VICE-a Petra Živić i City magazina Jelena Maksimović.

Podsetimo, Bi-Bi-Si je u septembru raspisao konkurs za urednike, novinare i reportere koji će raditi onlajn servisu na srpskom jeziku ove medijske kuće.

Pre toga, Bi-Bi-Si na srpskom počeo je sa emitovanjem radio programa 15. septembra 1939. godine. Nakon više od 70 godina, u februaru 2011. godine, redakcija je ugašena. Razlog za gašenje obrazložen je tada „štednjom zbog ekonomske krize, koju je britanska vlada bila prinuđena da sprovede“.

Poznavaoci prilika na srpskom medijskom tržištu smatraju da je povratak Bi-Bi-Si-ja posledica povećanja interesovanja Ujedinjenog kraljevstva za Srbiju i Balkan nakon dolaska ruskog portala Sputnjik u Srbiju.

[povezaneprice]

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend