03. maj 2017.

Polovina građana ne čita novine

Građani Srbije ne veruju medijima, kao najobjektivniju televiziju vide RTS, dok polovina građana ne čita nijedne novine.

naslovne_novinarnica

To je pokazalo istraživanje koje je danas objavio Institut za evropske poslove, navodeći da rezultati treba da zabrinu odgovorne institucije, ali i same medije i civilno društvo.

Na dan slobode medija koji Srbija dočekuje na 66. mestu liste zemalja u okviru Indeksa slobode medija Reportera bez granica, Institut za evropske poslove upozorava da je teško da mediji ispune svoju ulogu – kontrolora vlasti i zaštite prava građana, ako se na njih vrše pritisci, ako je izveštavanje navijačko i pristrasno, uz autocenzuru.

Zabrinuti smo i zbog kvaliteta informacija koje dolaze do građana i činjenice da mogu biti uskraćeni za pravovremene, objektivne i celishode informacije. Kvalitetno informisanje građana je neophodno kako bi učestvovali u procesima donošenja odluka, stoji u saopštenju.

Građani Srbije najviše gledaju program Radio televizije Srbije, koju prati četvrtina, dok lokalne televizijske stanice prati tek dva odsto ispitanika, pokazuju rezultati.

Nešto manje od petine gleda Pink, 15,4 odsto Prvu, kablovske stanice 11,3 odsto i među njima najviše sportske kanale i N1.

Na dnu liste gledanosti nalazi se drugi javni servis Radio televizije Vojvodine sa tek jedan odsto ispitanika koji su rekli da gledaju RTV. Vesti kojima se pridaje najviše poverenja su vesti RTS1 kojima veruje 32,7 odsto građana, Pink 15,8 odsto, B92 7,6 odsto, Prva sedam odsto, TV N1 5,2 odsto, dok lokalnim vestima i vestima RTV veruje 1,3 odsto, odnosno 0,9 odsto.

Tek sedam odsto ispitanih ne gleda televiziju. Kao najobjektivnija ocenjena je RTS, dok 23,2 odsto misli da nijedna televizija nije objektivna.

Istraživanje javnog mnjenja je za potrebe Instituta sprovela Ninamedia na uzorku od 1.204 ispitanika od 10. do 17. marta 2017.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend