12. sep 2020.

Poynter: Kako su Cenzolovka i SĆF pomogli lokalnim medijima čiji je opstanak epidemija dodatno ugrozila

U tekstu koji su objavili Evropski novinarski centar i ugledni američki portal Poynter ističe se način na koji su sajt Cenzolovka i Slavko Ćuruvija fondacija reagovali tokom epidemije koronavirusa i kako su našli način da pomognu lokalnim medijima, čiji je opstanak sve ugroženiji

Naslovna strana portala Poynter 11. septembra (foto: snimak ekrana)

Na portalu poynter.org, čiji je izdavač ugledni istoimeni Institut za medijske studije sa Floride, juče je objavljena studija slučaja u kojoj se pozitivno govori o potezima koje su sajt Cenzolovka i Slavko Ćuruvija fondacije preduzeli tokom početne faze epidemije koronavirusa u Srbiji.

Analiza, koja je deo serijala Evropskog novinarskog centra o tome kako su mediji širom Evrope, usled krize sa kovidom 19, prilagodili svoj rad i poslovnu strategiju, prethodno je objavljena na stranicama te organizacije na sajtu Medijum (medium.com).

Novinarka i autorka analize Tara Keli, koja je ranije sarađivala sa CNN-om, Hafington postom i magazinom Tajm, ističe da je i pre izbijanja epidemije „veliki broj nezavisnih lokalnih medija u Srbiji vodio borbu za svoj opstanak i da su pritisci vlasti njihov položaj samo pogoršali“.

„Cenzolovka i njen osnivač Slavko Ćuruvija fondacija odlučili su se na važan iskorak nakon što su ustanovili koliko je situacija postala ozbiljna“, navodi autorka. „Osim članaka i stripova, kojima su želeli da ukažu na hapšenje novinara u Srbiji, osnovali su fond za pomoć lokalnim nezavisnim medijima, u nastojanju da spreče njihovo zatvaranje tokom važnog perioda.

U analizi se posebno ističe Cenzolovkin serijal o informisanju javnosti o posledicama epidemije u osam gradova Srbije, kao i to da, s ciljem da čitaocima ukaže na to kako se vlast ophodi s novinarima tokom epidemije, koristi stripove Marka Somborca i Milana Doga koji na satiričan način opisuju Vladu Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i domaće tabloide.

Autorka podseća da je Slavko Ćuruvija fondacija u junu osnovala Fond solidarnosti za lokalne medije, s ciljem da medijima koji imaju dokazanu reputaciju u profesionalnom izveštavanju omogući da nastave s radom u interesu javnosti u svojim sredinama.

Na javni poziv Fondacije stiglo je čak 76 prijava, što je, ukazuje autorka, bilo iznad očekivanja, ali je time samo potvrđeno da su mediji u Srbiji u teškoj finansijskoj situaciji. Grantove je dobilo šest medija – Pressek (Kragujevac), JUG Press (Leskovac), SOinfo (Sombor), Radio 100 plus (Novi Pazar), Radio City (Niš) i GM info (Gornji Milanovac). 

Iako podvlači da je zasad rano govoriti o efektima Fonda solidarnosti, autorka upozorava da je jasno da je u Srbiji sve manje lokalnih i nezavisnih medija i da postoji mogućnost da mnogi gradovi, pa čak i Beograd, u budućnosti ostanu bez nezavisnih medija.

„U Fondaciji i Cenzolovci snažno veruju da je pomoć koja je obezbeđena za lokalne medije važnija nego ikad u nastojanju da se stvori okruženje koje će štititi profesionalno novinarstvo i koje će omogućiti fer tržišnu utakmicu za kritičke medije“, zaključuje se u analizi Tare Keli.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend