27. jun 2017.

Rejnders: Uslovi za slobodu medija moraju biti ispunjeni

Šef belgijske diplomatije Didije Rejnders (Didier Reynders) izjavio je da je sloboda medija neodvojivi deo svake demokratije i da uslovi koje Srbija mora da ispuni na tom planu u procesu pristupanja EU nisu predmet pregovora.

U intervjuu agenciji Beta uoči sutrašnje posete Beogradu, Rejnders je naveo da je Evropska komisija u svom izveštaju, već dve godine uzastopce, konstatovala da u Srbiji „na polju slobode izražavanja i medija nije ostvaren napredak“.

On je ocenio da je izveštaj veoma jasan u smislu analize i preporuka.

„Kao i u svim drugim oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24, ti zahtevi nisu predmet pregovora, oni se moraju ispuniti u okviru onoga što zovemo ‘suštinske stvari na prvom mestu'“, rekao je Rejnders.

Prema njegovim rečima, „medijska scena na kojoj mediji mogu da rade slobodno i odgovorno pružajući raznolikost divergentnih pogleda, ali uz poštovanje ljudskog dostojanstva i bez pribegavanja zastrašivanju, govoru mržnje i klevetama neodvojiva je od svake demokratije“.

Dodajući da je i nedavno usvojena rezolucija Evropskog parlamenta „vrlo jasna u tom pogledu“, Rejnders je rekao da je sloboda medija „deo globalne vladavine prava“ kojoj je Belgija kao jedan od osnivača EU „istinski veoma privržena i to će i ostati“.

Autor: JU

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend